Skip to content

Z generáció: a leginkább szorongó korosztály

z generáció

Egyre több cégvezetőtől hallom, hogy amint elkezdenek együtt dolgozni a fiatal generációval, hamar kiderül, hogy ami a leginkább gátolja őket, az a szorongás. Elképesztő méreteket ölt a stressz-probléma a fiatalok körében, ami a munkaadókat is érinti.

A mentális egészség problémái már az egyetem alatt jelentkeznek, segítséget találni viszont nem olyan egyszerű, költséges, és sokan nem is ismerik el valódi problémaként a pszichés betegségeket: mit hisztizik, fiatal, kényelmes élete van.

A szorongás, stressz azonban nem akkor alakul ki, ha az ember jól megfogalmazható nehézségekkel harcol meg, ez ennél sokkal komplexebb jelenség. Megnehezíti viszont a mindennapokat, kihat a körülmények értelmezésére, és a munkahelyen nyújtott teljesítményre is.

Ezek egyik megnyilvánulási formája a főnök túlmisztifikálása. Annyira erőssé válhat a szorongás, attól való félelem, hogy nem felelnek meg a velük szemben támasztott elvárásoknak, nem tudják ellátni a rájuk bízott feladatot, hogy ez valóban visszaveti őket – ha el nem riasztja teljesen. Többen számoltak be arról, hogy a fiatal új alkalmazott egy hét után egyszerűen nem jött többet – és utólag kiderült, hogy mindezt nem lógásból tette, hanem nem bírta elviselni a rá nehezedő nyomást.

Gyakori taktika vezetők részéről, hogy úgy próbálják „hajtani” az alkalmazottakat, hogy szankciókkal fenyegetik őket, túlellenőrzik őket – és ha ez régen még működött is, be kell látni, hogy a fiatal generáció esetében ez pont visszafelé sülhet el. Ez a generáció igényli a visszacsatolást, meg akar felelni, fontos neki a támogató visszajelzés – ez éppen egy másféle vezetői magatartást követel.

Cégvezetőként jó taktika lehet, ha elgondolkodunk azon, hogyan tudunk az alkalmazottaink számára segítséget nyújtani: szakemberek segítségét kérhetjük, akik stresszkezelési technikákat tanítanak, mindfulness-tréningeket szerveznek. Ha az alkalmazottaink mentális állapota jó, teljesítőképességük is megnő, ami hasznos a cég számára. A mentális problémák nagyobb arányban érintik az embereket, mint azt gondolnánk, és ezzel cégvezetőként is érdemes foglalkozni.