Tudatos pénzügyileg a Z generáció?

pénzügyi tudatosság z generáció

Egy-egy generáció anyagi lehetőségeit jelentősen befolyásolja az aktuális gazdasági helyzet, az általános trendek pedig hatással vannak a pénzzel kapcsolatos attitűdre is: önfeledt költekezésre vagy akár szigorú spórolásra is sarkallhatnak. Hogy áll ezzel a Z generáció?

A fiatal korosztály anyagiakhoz való hozzáállását jelentősen befolyásolja az is, hogy milyen körülmények között nő fel, mit lát a szüleitől. Amíg pontosan ismerjük az “azért gürizünk, hogy a gyerekeinknek már jobb legyen” nem is olyan régi helyzetét, a ma felnövő fiatal generáció már jellemzően olyan közegben kamasz, ahol a szülei kényelmes otthont tudnak biztosítani neki. Lehetőségük a továbbtanulásra szinte természetesen adott, nem hatja át a feljebb jutás küzdelmének hangulata a fiatalkorukat.

Ennek hatásait sokan negatívan látják, ennek tulajdonítják, hogy a Z generációs fiatalok nem becsülik meg úgy a munkát, mint a náluk idősebb korosztály – persze ezt is lehet ellentétes előjellel értelmezni, és úgy gondolkodni róla, hogy a fiatalok már nem hajlandók bármit elviselni egy helyzetben csak hogy megtartsanak egy állást. Nyilván itt minden helyzetet egyenként kell megvizsgálni, és nem érdemes általánosításokba bocsátkozni.

A másik oldalról viszont az is egyértelműen kimondható, hogy a Z generációs fiatalok tudatosabbá váltak a saját helyzetükkel kapcsolatban, és egyre markánsabban fordulnak szembe a kapitalizmussal (egy brit kutatás szerint a fiatalok kétharmada okolja a kapitalizmust a gazdasági nehézségekért, és preferálna inkább egy szocialista gazdasági rendszert ).

Egy amerikai kutatás szerint a gimnazista fiatalok 33%-ának van saját bankszámlája, és a korábbi generációkhoz képest nagyobb arányban igyekeznek befektetni, félretenni. Mindezek arra utalnak, hogy a fiatal generáció tudatos pénzügyileg, és lehetőségeihez mérten lépéseket tesz a saját anyagi stabilitásának megteremtésében.

Erre utal az is, hogy egyre többen dolgoznak diákmunkában: a fiatalokban egyre nagyobb arányban fogalmazódik meg az igény minél hamarabb a saját bevétel megszerzésére. Szerencsére munkaadói oldalról is van nyitottság ennek befogadására, és egyre többen gondolkodnak diákfoglalkoztatásban olyan asszisztensi, adminisztratív pozíciókban is, amelyek lehetőséget teremtenek egy szakterület megismerésére, és később könnyebb elhelyezkedési lehetőséget biztosítanak a munkaerőpiacra lépő fiataloknak.