Skip to content

Sikeres átállás az otthoni munkára: mit tanultunk eddig

home office munkavégzés tanulságai

Most, hogy már egy éve home office-ban dolgozunk – vannak, akik vissza se mentek az irodába, vannak, akik hibrid munkavégzést vezettek be, és van, ahol most álltak át újra az otthoni munkavégzésre -, van egy kis rálátásunk, hogy levonjuk a gyakorlati tanulságokat. Miért hasznos ez? Hosszú távon előremutató ötletek kerekedhetnek belőle.

A munkavégzés hatékonysága

Az egyik elsődleges szempont a munkavégzés hatékonyságának gyakorlati oldala, vagyis: milyen praktikus nehézségekbe ütköztek az alkalmazottak, ha otthonról kellett dolgozniuk. Egy kutatás szerint a következőket említették a legtöbben: háttérzaj (44%) – ez valószínűleg arra utal, hogy az egész család otthon volt, van, aki tanul, van, aki dolgozik, ha kisebb a gyerek, akkor pedig nehezen fogadja el, hogy hiába vannak otthon a szülei, most mégsem játszanak vele. Mindenesetre érdekes, hogy a legtöbbek számára ez jelentett problémát, holott nagyon sokan dolgoznak egylégterű irodákban, amikről sok mindent el lehet mondani, de hogy csendesek, azt biztos nem.

Internet sebesség (42%), a munkaállomás mérete (39%), a szék és egyéb bútorok kényelmessége (38%), technológiai eszközök (30%). Ebből az derül ki, hogy sokan otthon nem rendelkeznek olyan felszereltséggel, ami megfelelő lehetőségeket biztosít a munkavégzéshez, illetve egyértelmű, hogy sokak számára gondot jelent, hogy az otthonukban nem tudnak olyan tereket kialakítani, ami alkalmas a munkavégzésre. A kanapén görnyedni egész nap a laptoppal valóban sokkal kényelmetlenebb, és hosszú távon negatív hatásai vannak, mint egy ergonomikus irodai székben végezni a munkát.

Ha tehát hosszú távon gondolkodik egy cég home office-ban, figyelembe kell venni ezt is: akinek az otthoni tere nem alkalmas egy megfelelő munkaállomás kialakítására, annak a home office nem vonzó tényező. Illetve felmerülhet kérdésként, hogy a megfelelő felszereltség, tehát például egy irodai szék beszerzése az alkalmazott számára, lehet-e a munkaadó feladata.

Elköteleződés

A home office ellenzői körében gyakran emlegetett érv, hogy az otthonról dolgozó alkalmazott elveszíti az elkötelezettségét a munkája, a munkahelye iránt. A közösségi érzés, az együtt dolgozás hiánya eltávolít, míg az otthon nyújtotta kényelmek, hogy például senki nem szól rám, ha a tévé előtt maradok a kávémmal, túl csábítónak bizonyulnak.

Azt már régóta tudjuk, hogy az elköteleződés kialakításában nagyon jelentős szerepe van a vezetőnek. Ha tehát egy cég home office vagy hibrid munkavégzésben gondolkodik, meg kell találnia azokat az eszközöket, amelyeken keresztül a vezető a virtuális térben is csapatot építhet.

Mentális egészség

A járványhelyzet rámutatott, hogy az alkalmazottak mentális egészsége milyen jelentős szerepet játszik a hatékonyságukban. Ez most azért rajzolódhatott ki ilyen tisztán, mert ez a helyzet mindenkit megviselt – így legalább fókuszba került a mentális egészség kérdése. De ez nem csak most fontos, és a munkaadóknak nem csak egy járvány esetén kell foglalkozniuk a náluk dolgozók lelkiállapotával. Hosszú távon is érdemes elgondolkodni azon, milyen HR feladatokat vet fel, és milyen felelősséggel is bír egy vállalat az alkalmazottai iránt.

Szintén a vezetői feladatok között említhetjük, hogy fontos lenne, hogy a vezető többet kezdeményezzen kommunikációt az alkalmazottaival, mint eddig fontosnak gondolta, legyen rugalmas és megközelíthető.

Mind a jelenlegi helyzetben, mind hosszú távon profitálhatunk azokból a tanulságokból, amiket a mostani helyzet tapasztalataiból levonunk, mind a munkavégzés mikéntjére, mind a cégkultúra esetleges átalakítására nézve.