Skip to content

Objektívebb a kiválasztás, ha MI szűri elő az önéletrajzokat?

toborzás

A mesterséges intelligencia technológiák beépítése az önéletrajzok előszűrésébe hatékonyabbá teheti a toborzást. Időt és energiát takarít meg a cégben, de vajon fokozza-e valóban az objektivitást?

A HR és azon belül is a toborzás területén egyre nagyobb szerepet kap a mesterséges intelligencia. Jól felépíthető és eredményesen működő rendszer alakítható ki, amely az álláshirdetésre beérkezett önéletrajzokat rangsorolja. Lehetővé teszi ezáltal, hogy azokat a jelölteket tudd behívni állásinterjúra, akik a leginkább alkalmasnak tűnnek a meghirdetett feladatra.

Az AI technológia akkor működik a legjobban, ha minél több lehetőséget adsz neki a tanulásra. Miután létrehozol egy adatbázist az önéletrajzokból, meg kell határozni, hogy melyek azok a jellemzők, ami alapján szeretnéd, hogy az MI értékelje a jelentkezőket. Fontos, hogy a kialakított modellt korábbi adatokon ellenőrizzük, és megnézzük, mennyire pontosan és hatékonyan állít fel rangsort.

A folyamatot itt sem szabad befejezettnek tekinteni, például érdemes a kiválasztás után visszajelzést adni a rendszernek arról, hogy melyik jelölt mennyire felelt meg valóban az elvárásoknak. Ezzel az MI képes tovább tanulni és finomhangolni a működést, hogy minél pontosabb eredményeket adjon. Minél több információval dolgozik, annál pontosabban tud az algoritmus olyan rangsort felállítani, ami megfelel a preferenciáidnak.

Sokan azonban azért állnak kétségekkel a technológia használata előtt, mert úgy gondolják, egy algoritmus nem az objektivitást növeli, hanem számokra redukálja, ezáltal személytelenné teszi az előszűrési folyamatot. Úgy gondolják, az MI nem pontosabbá teszi a kiválasztást, hanem kiszűrhet akár olyan jelentkezőket, akik valójában alkalmasak lehetnének a feladatra. Ez a szempont azért nem helytálló, mert nem csak, hogy egy ember is képes ugyanezeket a „hibákat” elkövetni, hanem a szubjektivitáson keresztül, nem is tudatosan, még több ilyen téves döntést hozhat.

Érdemes belátni, hogy akkor, amikor meghirdetünk egy pozíciót és beérkeznek a jelentkezések, akkor a választásban nincs más a kezünkben, mint a jelentkező által megadott adatok. Ha pedig emberi szem fésüli át ezeket, akkor bejönnek az előítéletek és a személyes szimpátia – ami alól senki nem tud szabadulni.

Egy jól felépített MI rendszer képes arra, hogy a végzettség és a korábbi munkakörök alapján valóban kiválogassa azokat a jelölteket, akik a leginkább passzolhatnak arra a feladatra és arra a pozícióra, amire te embert keresel. Nincs szó arról, hogy a mesterséges intelligencia fogja kiválasztani az új kollégát, hiszen a sorba állított önéletrajzok közül te annyit fésülsz át személyesen, amihez kedved és energiád van.

Minden toborzási folyamat során nagy szerepe van a személyességnek, hiszen ahhoz, hogy hatékonyan tudj együtt dolgozni egy új kollégával, szükség van arra, hogy a kommunikáció során azt érezd, tudtok egy nyelvet beszélni és hasonló értékeket képviseltek. Ez mindig a személyes találkozás során fog kiderülni, az MI azonban segíthet, hogy ne kerülje el a figyelmed egy sem azon jelentkezők közül, akik objektíven a legjobban passzolnak a pozícióra.

A mesterséges intelligencia használata az önéletrajzok előszűrése során tehát minden szempontból segíti a munkád. Ha jól építed fel a rangsorolási algoritmust, időt takaríthatsz meg és valóban objektívebbé válhat a folyamat az első lépésekben – amit természetes, hogy követnek majd a szubjektív benyomások.