Skip to content

Nagy a fluktuáció? Tegyél ellene

fluktuáció

Egyre több cégvezető panaszkodik az óriási fluktuációra: az új kolléga felmond, mielőtt visszahozta volna a felvételének költségeit, nincs ötletük az alkalmazottaik maradásra motiválására. Mi a teendő?

A fiatal generációról egyértelműen kijelenthető, hogy saját érdekeit minden esetben a cég elé helyezi. A jobb fizetés, a biztos háttér, a nagyobb fejlődési lehetőség azonnali váltásra bírja a többséget. Ezzel nagyon sok munkaadó elégedetlen, sokan elvárják az alkalmazottaiktól azt a munkakultúrát, amiben ők szocializálódtak: a cég iránti hűség érzését. Felesleges azonban ezt hajszolni, hiszen a most munkaerőpiacra lépő generáció nem így viselkedik. Fontos számára a magánélete, és persze a karrierje is – a sajátja, nem a cégé. Más stratégiához kell tehát fordulni, ha elébe szeretnénk menni a fluktuációnak.

Ezt támasztja alá az is, hogy miközben a cégek folyamatos munkaerőhiánnyal küzdenek, azok száma is magas, akik viszont nem találnak munkát. Hogy lehet ez? Egyszerű: a cégek nem azt kínálják, amit a munkavállalók keresnek. Nem a céljaink motiválnak ugyanis elsősorban, hanem a célok mögötti belső indíttatások. Egyszerűbben: nem csak munkát szeretne találni a munkakereső, hanem olyan helyet, ami összhangban van az egyéb elvárásaival. Lehet erre legyinteni, hogy ne válogasson, ha pénzt akar keresni, de ha a munkaerőpiaci helyzet nem ezt igazolja vissza, akkor igenis érdemes foglalkozni a kérdéssel.

A munkahelyi rugalmasság jelentősége egyre nő, és nagyon sokan hajlandók még többet is dolgozni, ha azt rugalmasan tehetik. Miért? Mert így össze tudják egyeztetni a munkát a magánélettel. Elég a kisgyerekes családokra gondolni: amikor mindkét szülő teljes állásban dolgozik, nagyon sok családnál óriási problémát okoz a gyerekfelügyelet megoldása. Az óvodai, iskolai szünetek mellett a gyerekek betegsége esetén is szabadságot kell kivenni – mindez pedig lehetetlenné teszi, hogy a család együtt, pihenéssel is töltsön időt. Ha a cég biztosítja a home office munkavégzés lehetőségét, és a szülőknek nem kell szabadságot kivenni, amikor gyermekük otthon van, máris egy jelentős lépést tettek afelé, hogy vonzóbbá váljanak a munkakeresők számára.

Miközben egyre többen költöznek ki a városból, a belvárosi iroda már nem vonzó tényező, hanem hosszú, ingázással töltött órát jelent a munkavállalóknak, amit szintén a családjuktól, magánéletüktől vesznek el. Szintén a hibrid munkavégzés felé tereli ez is a fókuszt: miért várnád el az alkalmazottaidtól, hogy minden nap több órát töltsenek el utazással olyan feladatok elvégzéséért, amelyet otthonról is meg tudnának csinálni? Ne a munkavállalókat próbáld a rendszerhez igazítani, hanem a rendszert a munkavállalókhoz.

A munkavállalói élmény fontosságát már régen belátták a cégek, ezek eredménye lett a csapatépítő tréning, a kreatív csoportos foglalkozások, amik összehozzák a csapatot. És amíg ezek jól is elsülhetnek, nem véletlen vált belőlük sokszor mém: azok a viccesnek szánt ötletek, amikre a dolgozókat programra elvitték, sokszor erőltetett, kötelező és feszengő élmények lettek. Ne te próbáld kitalálni, mire van szüksége a csapatodnak, hanem figyelj az igényeikre. Lehet, hogy a barátaikat nem a kollégáik között szeretnék megtalálni, és ezért semmi szükségük csapatépítésre, viszont szívesen fejlődnének, és örülnének izgalmas szakmai előadók meghívásának. Vagy egy jól kidolgozott prémiumrendszer hozza elő belőlük mindennél jobban a csapatszellemet.

A túlterhelés szintén jelentős problémát jelent, és hosszú távon egyre kevesebben hajlandók agyonhajszolni magukat. Amikor a cégnek kevésbé megy jól, ismert gyakorlat, hogy az elküldött, felmondott munkavállaló helyére nem vesznek fel mást, feladatait szétosztják a meglévő kollégák között. Ez azonban azt jelenti, hogy mindenkire egyre több és több feladat hárul, észrevétlenül nyúlva túl jelentősen a teljesíthető napi munkamennyiségen. Ez is felmondáshoz vezet idővel, értékes, szakértelemmel rendelkező kollégát veszíthetsz el csak azért, mert túlterheled. Erre a helyzetre kiváló megoldást kínál a diákmunka: rugalmasan, kedvező költséggel foglalkoztathatsz tanulókat asszisztensi, adminisztratív feladatokra úgy, hogy ezzel rengeteg terhet levehetnek a többi kolléga válláról, neked pedig nem kell új alkalmazottat felvenned. Érdekel a lehetőség?