Skip to content

Munkaerő megtartás a fizetésen túl

munkaerő megtartás

A munkaerő-megtartás egyre több vállalkozás számára jelent problémát. A megoldás keresésében pedig a legtöbben megállnak a kérdésnél: eleget fizetek, tudnék többet fizetni neki? És miközben a fizetés természetesen nagyon jelentős szempont egy munka kiválasztásában, hosszú távon ennél sokkal több szempont játszik szerepet.

A munkaerő-megtartásban sokkal hosszabb távot belátva kellene gondolkodni, mint ami a gyakorlatban jellemző. Mert miközben a fizetés természetesen fontos szempont, ennél sokkal több tényező játszik szerepet. A munkahely egy olyan tényező az életünkben, ahol a hétköznapjaink jelentős részét töltjük. Éppen ezért nagyon fontos, jól érezzük-e itt magunkat, még ha ezt nem is fogalmazzuk meg tudatosan.

A fizetés kérdése nagyon racionális “mérőszáma” egy munkahely megfelelőségének. Olyan attribútum, amit saját magunk számára is könnyen tudunk igazolni. “Érdemes váltanom, mert máshol kereshetnék többet.” Sokszor ilyen esetben egy régóta érzett elégedetlenség áll a háttérben, ami a kiváltója annak, hogy a fizetésről kezdjünk gondolkodni.

Mert a biztonság fontos szempont – mentalitástól függ, mennyire. Akinek kiemelten az, ő nem szívesen vált munkahelyet azért, mert nem érzi annyira jól magát. Tudat alatt leinti saját magát, nem szórakozni jár ide, nem ez a fontos. De közben a kellemetlen érzés dolgozik, és amint felmerül a lehetőség, hogy talán nincs megfelelően megfizetve, máris a váltáson kezd gondolkodni.

A hatás a másik irányban is működik. Ha a munkavállaló jól érzi magát az adott helyen, jó a társaság, megbecsülik őt, rugalmasan kezelik az igényeit, nem az a központi gondolata, kereshetne-e többet. Vagy ha mégis úgy érzi, gond van a fizetésével, fel meri hozni a témát, mielőtt váltana.

Sokszor idézem a friss kutatást, amiben arról volt szó, hogy az utóbbi időben felmondott munkavállalók 86%-a azt mondta, meg tudta volna őt tartani a munkahelye egy kis változtatással. Pontosan az ilyen alkalmazottak távozása lehetne elkerülhető egy olyan közegben, ahol eleve maradni akarnak. Mert ha maradni akarnak, meg fogják próbálni megszerezni azt a változást, például fizetésemelést, ami ahhoz szükséges, hogy ismét ideális legyen számukra ez a pozíció.

A cégvezetőknek épp ezért érdemes hosszú távon gondolkodniuk, és kitalálni, hogyan teremthetnek olyan munkahelyi közeget, ahol a munkavállalók maradni akarnak. Figyelembe kell venni számos olyan szempontot, ami mentálisan és szakmailag fontos:

  • egészséges, biztonságos közeg, ami kölcsönös tiszteleten alapul
  • megbecsültség, az elvégzett munka elismerése
  • fejlődési lehetőség, izgalmas kihívások
  • rugalmasság, ahol a magánélet nem sérül a munkahely elvárásai miatt

Ezeket a legtöbb esetben beleírják az álláshirdetésbe. De vajon a gyakorlatban mennyi figyelmet fordítunk arra, hogy megvalósuljon?