Skip to content

Mit elemezzünk az önéletrajzokban MI segítségével?

önéletrajz elemzése mesterséges intelligenciával

A toborzás területén egyre nagyobb szerepet kap a mesterséges intelligencia. Az álláspályázat összeállításától az önéletrajzok előszűrésén át az onboarding folyamatok támogatásáig minden lépés során hasznos segítséget nyújt, ha megfelelően használjuk. Mit elemezzünk AI segítségével az önéletrajzokban?

A mesterséges intelligencia használatának leginkább magától értetődő előnye a feladatok elvégzésének gyorsabbá, hatékonyabbá tétele. A toborzás során van azonban egy másik szempont, ami alapján hasznos lehet a technológia segítségül hívása: ez pedig az objektivitás fokozása. Előre meghatározott szempontjaink és preferenciáink alapján csak az MI képes teljesen objektív rangsort felállítani egy kupac önéletrajz között, ami segítheti a kiválasztást.

Készségek és végzettségek

Az önéletrajzok elemzése során az MI képes azonnal azonosítani és összehasonlítani a jelentkezők készségeit és végzettségeit a meghirdetett pozíció követelményeivel. Így könnyen azonosíthatjuk azokat a jelentkezőket, akik ezen szempont alapján a legideálisabb jelöltek a pozícióra.

Korábbi szakmai tapasztalat

Pozíciók vagy iparágak alapján is tudja az algoritmus elemezni a jelentkezők korábbi munkahelyeit, és ezek mentén egy általunk meghatározott preferencia alapján rendezni. Így kiszűrhetővé válnak válnak azok a jelentkezők, akik például a tiédhez hasonló cégeknél töltöttek már be olyan pozíciót, amire te is keresel – voltak már gyártó-termelő cégnél HR-esek, ha számodra fontos, hogy a jelölt ismerje az iparági sajátosságokat.

Nyelvi és kommunikációs készségek

A mesterséges intelligencia képes az önéletrajzok szövegét az alapján is kiértékelni, hogy felméri a jelentkező nyelvi és kommunikációs készségeit. Ha olyan pozícióra keresel új kollégát, ahol fontos a jó kommunikációs készség, ennek kiemelt jelentősége lehet.

Illeszkedés a vállalati kultúrába

Az önéletrajzokból kiolvasható információk alapján az MI arra is tud becsléseket tenni, hogy egy adott jelentkező mennyire illeszkedhet a cég vállalati kultúrájába. Ahol intenzív közös munka zajlik, és fontos, hogy az új jelentkező be tudjon illeszkedni a csapatba, ott ez is releváns szempont lehet az önéletrajzok elemzése során. Azt is képes vizsgálni, hogy a jelentkezők mennyi ideig dolgoztak egy-egy munkahelyen – érdemes azonban vigyázni az értékelési rendszer kialakítása során, nehogy például lemaradjunk egy ígéretes jelöltről csak azért, mert korábban sűrűn váltotta a munkahelyét.

A pozíció szempontjából fontos személyiségjegyek

Az MI akár az alapján is képes elemezni az önéletrajzokat, hogy az egyes jelentkezők mennyire mutatnak önbizalmat és összeszedettséget, vagy éppen mennyire kreatívak és rendelkeznek képzelőerővel. Minél nagyobb mennyiségű adat áll az MI rendelkezésére, annál pontosabb elemzéseket képes végezni.

Ha a fentiek vizsgálatát a mesterséges intelligenciára bízzuk, nem meglepő, hogy rengeteg időt és energiát spórolhatunk meg. A másik nagy előnye azonban a technológiának, hogy teljesen objektív rangsort képes készíteni a szempontjaink alapján. Ha jól használjuk, kaphatunk egy listát a 30 legjobb jelöltről, akiknek önéletrajzát aztán tetszés szerint értékelhetjük. A szelektálás bármikor megismételhető, az MI továbbra is ugyanazon értékrendszer mentén képes értékelni a rendelkezésére bocsátott adathalmazt.

A gépi tanulás és a folyamatos visszajelzések alapján a technológia folyamatosan fejleszthető. Az MI hatékony használatának kulcsa abban van, hogy mennyire pontosan tudjuk meghatározni az elemzés szempontjait. Ez számunkra is egy folyamatos tanulási folyamat, és a visszajelzéseink alapján a technológia egyre inkább az igényeinkhez tudja igazítani az elemzést.

Továbbra sem szabad elfelejteni, hogy az MI csak egy eszköz a toborzás során, az emberi értékelés és döntéshozatal pedig nélkülözhetetlen. A mesterséges intelligencia segítségével azonban gyorsabb és hatékonyabb lehet a jelentkezők önéletrajzának elemzése, így pedig több idő és energia marad az interjúkra és a jelentkezőkkel való kapcsolatépítésre.