Skip to content

Mire figyeljünk, ha MI-alapú állásinterjúkat szeretnénk bevezetni?

mi_alapu_allasinterju

A munkaerőpiac folyamatosan fejlődik, és a technológiai újításoknak köszönhetően a toborzási folyamatok is átalakulnak. Az állásinterjúk terén egyre gyakrabban merül fel a chatbotok és mesterséges intelligencia alkalmazásának igénye. Ez nem csak időt és erőforrásokat takarít meg a cég számára, de új szintre is emeli a kiválasztási folyamatokat. Mit kell mérlegelni, mielőtt belevágnánk az ilyen technológiák bevezetésébe, és milyen előnyökkel jár mindez a toborzás szempontjából?

Mire képes az MI technológia, amire az ember nem?

Az MI rendszerek képesek a rendelkezésre álló adatok alapján objektív és átfogó értékeléseket végezni anélkül, hogy az emberi tényezők befolyásolnák őket. Például a hang- és arcfelismerési technológiáknak köszönhetően az MI érzékelni tudja a jelölt non-verbális jeleit, és az ebből nyert információk alapján értékeli a reakcióit.

A jelöltek válaszait, teljesítményüket és ez alapján alkalmasságukat algoritmusok objektív szempontjai alapján értékelik, így kizárva az esetleges elfogultságot. A készen kapott írásbeli anyagok és az interjún adott válaszok alapján személyiségjegyeket, kommunikációs készséget és a pozícióhoz szükséges kompetenciákat azonosítanak be a jelölteknél.

Gyorsabban és strukturáltabban értékelik a rendelkezésre álló adatokat, mint amire az ember képes, így sokkal objektívebb adatot adhatnak. Fontos, hogy tisztán lássuk a különbséget az objektivitás és a személyes benyomás között. Bizonyos kérdésekben segítségünkre van az algoritmus alapú ítélet, de természetesen egy toborzási folyamat sosem leválasztható a szubjektív impresszióktól. A kettőt együtt érdemes használni a kiválasztás során.

Mit kínálnak a chatbotok az állásinterjú támogatásában?

A chatbotok segítenek hatékonyabban kezelni az interjúk első szakaszát. Az automatizált rendszerek képesek intelligens kérdéseket feltenni, a jelöltek válaszait elemző módon feldolgozni, és az adatok alapján gyorsan értékelni a jelöltek alkalmasságát. Ezáltal csökkentik az adminisztratív terheket, így a toborzási szakembereknek több idejük marad azokkal a kérdésekkel foglalkozni, amelyek túlmutatnak az automatizálhatóságon.

Mit érdemes végiggondolni, mielőtt hozzáfogunk az MI rendszerek bevezetéséhez?

Mielőtt bármilyen technológia mellett letesszük a voksot, érdemes végiggondolni és pontosan meghatározni, hogy mit szeretnénk elérni: a folyamat melyik elemét automatizáljuk, mi a célunk ezzel az automatizációval. Fontos, hogy a cég pontosan meg tudja fogalmazni a céljait és ennek alapján az igényeit – így lehet kiválasztani a megfelelő megoldást.

  • Fontos, hogy lássuk, milyen veszélyeket rejthet az MI nem megfelelő bevezetése:
    ha nem az igényeknek megfelelő technológiai eszközöket választjuk ki, akkor az MI eszközök kezelése csak plusz munkát ad ahelyett, hogy időt spórolna nekünk
  • ha nem fektetünk energiát a kollégák képzésébe, és nem tudják megfelelően használni a technológiát, akkor kiaknázatlan marad az eszköz
  • ha nem integrálható meglévő rendszereinkkel, akkor megint csak plusz munkát eredményezhet, vagy éppen elkerüljük majd a használatát

Az első lépések az MI technológia bevezetésében

Az MI-alapú állásinterjúk bevezetése, chatbotok használata előtt érdemes kisebb lépésekkel kezdeni, hogy megismerjük a technológia előnyeit és korlátait. Első lépésben indítsunk kis létszámú próbaprojekteket, ahol a technológia hatékonyságát tesztelhetjük valós környezetben. Fontos, hogy a mesterséges intelligencia eszközök akkor tudnak jó eredményeket produkálni, ha elegendő mennyiségű adat áll rendelkezésükre. A célok végiggondolása során azt is gyűjtsük össze, hogyan tudjuk a megfelelő információkat összegyűjteni számára.

Ha kis lépésekben haladunk, akkor mi magunk is a gyakorlatban érthetjük meg a technológia működését, így fogjuk tudni kiterjeszteni nagyobb egységekre annak hatékony használatát. Azt is megérthetjük, hogyan tudjuk elérni, hogy az MI technológia működése rugalmasan alkalmazkodjon a vállalat változó igényeihez, növekedéséhez.

A mesterséges intelligencia bevezetése nem csak technológiai fejlesztés, de a toborzási folyamat alakítója is. Ha jól használjuk, időt és energiát spórol meg, és segít abban, hogy megtaláljuk a legjobb jelöltet egy-egy pozícióra. Fontos azonban tisztán látni, hogy erre nem akkor képes, ha megkérjük, hanem ha megtanítjuk rá. Az algoritmusok folyamatos tanulása mellett azonban a technológia egyre hasznosabbá fog válni számunkra – így minél hamarabb kezdjük el, annál nagyobb előnyre tehetünk szert.