Skip to content

Mikor gondolják rólad, hogy nem vagy jó vezető?

cégvezető

Vezetővé válni nagyon egyszerű, igaz? Ha értesz a szakmádhoz, már csak megfelelő tekintélyt kell szerezni, hogy másokon is számonkérd a teljesítményt. Sokan gondolják így, pedig a vezetés ennél valójában sokkal összetettebb feladat. Honnan tudhatod, hogy azt gondolják rólad, nem vagy jó vezető?

Arról már korábban is írtam, eleve helytelen azt gondolni, hogy ha valaki jó szakember, az adott területen majd jó vezetővé is válik. Hiszen ezek más készségeket igényelnek: mást jelent érteni egy szakmához, és mást jelent vezetői készségekkel rendelkezni. A másik helytelen stratégia, amikor valaki azt gondolja, a számonkérés az egyetlen módja a tekintély megszerzésének: ha olyan vezető vagyok, aki behajtja, amit kért, akkor majd nem mernek nem dolgozni. Ezek valójában nem olyan tulajdonságok, amik ahhoz vezetnek, hogy vezetőként elősegítsd vállalatod hatékonyabb működését.

Mikor gondolják rólad, hogy nem vagy jó vezető?

1. Nem a megfelelő dolgokat értékeled eredményként

A legegyszerűbb azt mondani, hogy ez legyen meg akkorra, az érjen el ilyen számokkal kifejezhető eredményt. De valójában ha ezeket nem sikerült teljesíteni, az még nem jelenti azt, hogy valaki nem dolgozott jól, vagy nem eredményes. És megfordítva: ha valaki produkálta a megfelelő számokat, még nem jelenti azt, hogy valóban jó eredményeket ért el – a számok csak számok, inkább iránymutatók, mint a valós célok.

Ha tehát te kizárólag a számokban kifejezhető eredmény teljesítésére mész, valószínűleg nem tekintenek rád igazi vezetőként. Olyan valaki leszel, akinél át lehet csúszni a célszám teljesítésével. Ez pedig a munkavégzésre is rosszul hat: csak a kitűzött célokat akarják teljesíteni a munkavállalók, bármi áron, figyelmen kívül hagyva a minőséget vagy a közben felmerülő jobb ötleteket – hiszen a legegyszerűbb számukra az, ha megteszik azt az egyetlen dolgot, amit elvársz tőlük.

2. A pozíciód jobban érdekel, mint a cég teljesítménye és a csapat

Azt is könnyen megérzik az emberek, ha kényszeresen szeretnél tekintélyt szerezni, az a legfontosabb számodra, hogy a pozíciódnak megfelelően viselkedj, és viselkedjenek veled szemben. Ha ragaszkodsz a formalitásokhoz, és a saját pozíciódban betöltött szerepedre fókuszálsz, akkor kívül kerülsz a csapaton, és nem tudnak veled őszintén beszélni.

Vezetőként akkor tehetsz a legtöbbet a cég hatékony működéséért, ha a kollégáid a csapat tagjának tekintenek és tudják, hozhatják az ötleteiket, gondolhatnak valamit másképp, mint ami előre meg lett beszélve, mert nyitott vagy az újdonságokra és épp annyira benne vagy a napi dolgokban, mint ők.

3. Magadnak tulajdonítod a sikereket, ahelyett, hogy elismerést adnál

Szintén elidegenítő hatással bír, és ezáltal kívülállóvá tesz – ami nem a jó vezetők tulajdonsága -, ha a saját eredményeid, sikereid kommunikálod a csapat felé ahelyett, hogy azt keresnéd, nekik hogyan adhatsz elismerést. A jó vezető tulajdonsága, hogy a kudarcokkal kapcsolatos felelősségvállalásról egyes szám első személyben beszél, a sikereket viszont mindig többes szám első személyben emlegeti.

Ha te a csapat felé azt akarod bizonygatni, micsoda kompetenciákkal bírsz, az nincs rájuk inspiráló hatással. Sokkal többet érsz el, ha minden adandó alkalmat megragadsz, hogy valakit elismerj, kiemelj, a csapat eredményeit hangsúlyozd.

4. Ha a tehetséges alkalmazottak sorra távoznak

Elég könnyen lemérheted, jó vezető vagy-e, ha azok, akikről tudod, hogy kifejezetten jó szakemberek, sorra távoznak a cégtől. Egy jó vezető vonzza a tehetségeket, mert fejlődési lehetőséget, jó közös munka terepét látják a cégben. Ők azok, akik a legjobban fel is ismerik, hogy a vezető jól látja-e el a szerepét, és ha nem, akkor keresnek egy jobb lehetőséget, amiben több potenciált látnak.

5. Több ígéretet teszel, mint amennyit betartasz

Hogyan buksz le nagyon könnyen, ha nem vagy jó vezető? Folyamatosan megígérsz dolgokat, csak hogy lerázd a kérésekkel érkező alkalmazottakat, de már az ígéret pillanatában tudod, hogy nem fogod tudni teljesíteni, és igazából nem is teszel semmit, hogy végül megvalósítsd. Azt hiszed, ők ezt nem tudják ugyanolyan pontosan, mint te? Pedig tudják.

Címkék: