Skip to content

Miért váltanak az emberek karriert?

munkahely váltás cégvezető új kihívás

A karrier-váltás napjainkban jóval gyakoribb jelenség, mint korábban volt. Szemben azzal, amikor az emberek megtanultak egy szakmát, szereztek egy diplomát, és azon a területen léptek egyre feljebb a ranglétrán, most az jellemző, hogy az emberek egészen más területekre váltanak és próbálják ki magukat. Mi lehet ennek az oka?

Egy kutatás szerint a legnagyobb arányban a karrier-váltás mögött a jobb fizetés lehetősége áll. Ez nem csak a munkahelyváltásban játszik tehát szerepet, hanem arra is motiválja az embereket, hogy mindazt, amit tanultak, maguk mögött hagyják, és egy új területen kezdjenek karriert építeni, saját vállalkozást létrehozni.

A további jellemző indokokra azonban cégvezetőként te is hatással lehetsz, érdemes ezeket ilyen szempontból olvasni.

A második legjellemzőbb ok a túl sok stressz. Ez lehet a munkából fakadó nyomás, de lehet az irodai környezet okozta túlzott teljesítménykényszer, nem reális elvárások. Ilyenkor sokan döntenek úgy, hogy kilépnek ebből a rendszerből, és felépítenek egy saját vállalkozást, ahol szabadabban dolgozhatnak. Ez azonban elkerülhető egy megfelelő munkahelyi kultúra kialakításával. Ezért kiemelten fontos a már sokszor emlegetett kommunikáció: cégvezetőként oda kell figyelni az alkalmazottak igényeire, meghallgatni őket. A stressz mindig a vezetőtől jön, a felmondás okaként nagyon sokan nevezik meg a főnökükkel együttműködés hiányát. Neked is érdeked, hogy a jó alkalmazott jól érezze magát, és a munka ne stressz forrása legyen a számára.

A harmadik tipikus indok a jobb munka-magánélet egyensúly keresése. Ez cégvezetőként szintén a te felelősséged is: annyi feladatot adsz-e az alkalmazottaidnak, ami belefér a munkaidejükbe, el tudják végezni normális tempóban, vagy a költségcsökkentés jegyében a felmondott alkalmazott helyére nem veszel fel mást, hanem feladataid szétosztod a többi kolléga között. A home office is ilyen kérdés lesz most: vegyes népszerűségnek örvend, de mindazok, akiknek kényelmes volt, hatékonyan tudtak dolgozni, azok nem vágynak vissza 5 napra az irodába – ha megadod a lehetőséget, hogy továbbra is több napot otthonról dolgozzanak, ezzel jobb munka-magánélet egyensúlyt teremtve, azzal szintén egy lépést tehetsz a munkavállalóid megőrzése felé.

A negyedik jellemző ok az új kihívások keresése, ami nagyjából egybecseng az ötödik legtöbbet jelölt válasszal, ami a terület iránti szenvedély elvesztése volt. Egy jó vezető erre is tud reagálni, és látja azt, amikor a munkaadója fásult lesz egy feladatban, igénye van a megújulásra. Erre a legtöbb esetben lehetőséget teremthetsz, ezzel nem csak megtartva, de motiváltan tartva a veled dolgozókat. A legjobb út persze nem megvárni, amíg az alkalmazott eljut idáig, hanem olyan folyamatosan fejlődő, megújuló, új lehetőségeket kereső munkakörnyezetet érdemes kialakítani, ami folyamatosan biztosítja ezeket az új ingereket – ez nem csak a munkavállalók boldogan tartását jelenti, de valószínűleg a céged működését is előre viszi.

A karrier váltások mögött elsősorban az áll, hogy ma már sokkal inkább megvan rá a lehetőség, mint korábban volt, és az emberek kilépnek a nem komfortos helyzetből egy jobbat keresve. Az, hogy valaki elégedetlen a fenti szempontok valamelyike mentén a jelenlegi állásával, az lehet egyéni személyiségből fakadó, de hozhatja a munkahelyi környezet is. Ha ez utóbbi a helyzet, vezetőként tehetsz a céged jobb és eredményesebb működéséért, ha ennek megfelelően változtatsz.

Címkék: