Skip to content

Miért olyan magas a munkahelyi fluktuáció?

fluktuáció

Sok cég panaszkodik a magas munkahelyi fluktuációra, ami negatív hatással van a vállalkozás működésére. Anyagilag is megterhelő, hiszen az új munkaerő toborzása mindig költséges, energiaigényes feladat, és a munka folytonosságát is megszakítja. Mi az oka a magas munkahelyi fluktuációnak?

Az utóbbi években különösen megugrott a munkahelyváltók száma, aminek természetesen köze van a járványhelyzet okozta bizonytalansághoz is. Sokakat az motivált a váltásban, hogy megpróbáltak egy olyan szektorba átkerülni, amit biztosabbnak éreznek, kevésbé kitettnek az esetleges korlátozásoknak, illetve ahol a forgalmat, a bevételt általánosságban kevésbé befolyásolja a helyzet. Mások a multik felé igyekeztek váltani, olyan céget kerestek, amiről úgy gondolják, biztosabb lábakon áll, így az ő munkahelyük is kevésbé lesz bizonytalan az adott cégen belül.

Nem csak ez áll azonban a magas munkahelyi fluktuáció mögött. Egyre többen váltanak, mert nem érzik megbecsülve magukat és a teljesítményüket. Sokan úgy érzik, rengeteg energiát tesznek abba, hogy az általuk elvégzett munka megfelelő minőségű legyen, mégsem becsülik őket jobban, mint azt a kollégát, aki – meglátásuk szerint – csak alibizik a munkahelyen. Sokszor hangsúlyoztam már a folyamatos vezetői kommunikáció fontosságát, és ez is részét képezi mindennek.

Amikor egy bizonytalan helyzet vesz körül bennünket, rengeteg stressz ér és új kihívásokkal kell megküzdeni, akkor különösen felébred bennünk az igény arra, hogy teljesítményünket elismerjék. Ha a munkavállaló úgy érzi, részéről különösen nagy „teljesítmény”, hogy most is hozna tudja az elvárt minőséget, akkor igényli, hogy ezt észre is vegyék. Ha túl soká nem teszik, nem érzi jól magát a helyzetben. Rosszabb esetben marad, és a teljesítménye romlik, jobb esetben – legalábbis a saját nézőpontjából mindenképp – ilyenkor vált. Neked munkaadóként egyik reakció semi ideális.

Ehhez kapcsolódik általánosságban is a mérgező munkahelyi környezet, mint a munkahelyváltások másik gyakori okozója. A nehézkes kommunikáció, az irreális és szükségtelen elvárások (túl sok adminisztráció, a munkavégzés túlzó felügyelete), a nem jól felépített munkafolyamatok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a munkavállaló azt érezze: sorra csak akadályokba ütközik ahelyett, hogy haladhatna. Ez igen rövid idő alatt frusztrálóvá tud válni, kiégéshez vezet, és munkahelyváltásra ösztökéli az alkalmazottat.

Tulajdonképpen szintén a járványhoz kapcsolódik a következő jellemző ok is: a home office általánossá válásával egyre több munkavállaló viseli nehezen, ha a munkaadója rugalmatlan. Érdekes megfigyelni, hogy egyik oldalról a változás már rég lezajlott: a technológiai eszközök fejlődésével már jó ideje általánossá vált, hogy a munkaadó elvárja a munkavállalótól, hogy céges e-mailjeit este és hétvégén is olvassa – hiszen úgyis ott van a zsebében a telefonján -, fordítva azonban nem történt meg a „nyitás”. A munkaidő betartását, az irodában benn ülést – olyan esetekben is, amikor a munka kiválóan végezhető otthonról is – a vezetők elvárták az alkalmazottaktól.

Miután kiderült, hogy home office-ban is a legtöbben ugyanolyan, vagy majdnem ugyanolyan hatékonysággal el tudják végezni a feladataikat, az igény, hogy ennek lehetősége továbbra is nyitva álljon előttük, erőssé vált. Ahol nem tapasztalják meg a nyitottságot a változásra, onnan továbblépnek.

Végül pedig hozzájárul a fluktuációhoz a jelentős munkaerőhiány is – ez persze szektor-specifikus kérdés. Sok olyan terület van, ahol a szakértő munkavállalóknak jelentős mozgásterük van. Nem kell annyira „belekapaszkodniuk” a meglévő pozíciójukba, mert pontosan tudják, hogy könnyedén találnak új munkahelyet, ez a biztonság pedig teret ad a bátorságnak a váltáshoz.

Mit lehet tenni? A HR szerepe, a kommunikáció, a munkavállalók igényeinek szem előtt tartása egyre nagyobb jelentőséggel bír. Ha egy munkavállaló jól érzi magát a munkahelyen, megbecsülik a munkáját, lehetővé teszik számára a minél könnyebb munkavégzést – értem ez alatt azt, hogy nem gördítenek elé felesleges akadályokat -, akkor alapvetően nem akar majd váltani. Természetesen ilyenkor is előfordul, hogy valaki kap egy visszautasíthatatlan ajánlatot, vagy éppen elköltözik, és emiatt akar váltani, de ha biztosítjuk a munkavállalóknak a megfelelő munkahelyi környezetet, akkor a folyamatos fluktuáció elkerülhetővé válik.