Skip to content

Miért alkalmazz Z generációs fiatalokat?

z generáció

A pályakezdő vagy még tanulmányaikat folytató fiatalok egyre nagyobb része keres munkát, és neked érdemes őket saját vállalkozásodhoz csábítani. Miért?

1. Nem minden a pénz

A Z generációs fiatalok valószínűleg még távol vannak a családalapítástól, így nem az a legfontosabb szempont, mennyire biztos egzisztenciát teremthetnek a fizetésükből. Ezzel nem arra akarunk buzdítani, hogy fizesd alul a munkatársaid, hanem arra hívjuk fel a figyelmet, hogy ezt a csoportot még be lehet vonzani egy jó cégstruktúrával, izgalmas feladattal, bejárható karrier-úttal.

Ha ilyet tudsz biztosítani, de tudod, hogy piacilag nem a tiéd a legjobb ajánlat, agilis jelölteket találhatsz a fiatalok körében.

2. Tanulni, fejlődni akarnak

Szeretnének releváns, gyakorlati tapasztalatot szerezni és kipróbálni magukat, így magabiztosan és lendületesen vetik bele magukat a feladatokba. Függetlenek, szeretnek önállóan dolgozni. Ha valamiben elakadnak, sokszor szívesebben keresnek megoldást az interneten, mint hogy megkérdezzenek valakit. Ahhoz, hogy megőrizzék a motivációjukat, érdemes valódi feladatot adni nekik, mert ha csak instrukciókat követnek, hamar elveszítik az érdeklődésüket. Olyan feladatkört bízz rájuk, amiben kibontakozhatnak, miközben persze nem rontanak el semmit a tapasztalatlanságuk miatt.

3. Ismerik a legújabb technológiákat

Lássuk be, mi sem követünk minden új eszközt és trendet, amelyek fiatal korunkban olyan természetességgel megtaláltak. Természetes emberi tulajdonság az is, hogy a szokások rabjává válunk, és bevált rutinunkat nem igyekszünk hetente megújítani. Ha azonban túlzásba esünk, akkor a vállalkozásunk működése látja a kárát, ha számos olyan megoldást használunk, ami helyett már lehetne sokkal gyorsabban, egyszerűbben megoldani valamit.

A fiatalok ebben tudnak segíteni, friss szemmel könnyen észreveszik a nem hatékony rutinokat és ajánlanak alternatívát. Az új megoldások és a hatékonyabb munkavégzés minden vállalkozásra jó hatással van.

Azt is tudnod kell, hogy a fiatalok nagy elvárással érkeznek, és ha csalódnak, könnyen továbbállnak. Vezetőként a te feladatod összehangolni az ellentétes erőket: miközben megtanulják azokat az alapvetéseket, amelyekre a munka során szükség van, legyen lehetőségük önálló munkavégzésre, amely során kibontakozhatnak.

Ha diákmunkában foglalkoztatnál fiatalokat, keress minket, és