Skip to content

Mi tartja motiváltan a munkavállalót?

Mi tartja motiváltan a munkavállalót, és mi tart motiváltan téged a munkában? Lassan egy éve forgatta fel a járványhelyzet az életmódunkat: van, akinek kevésbé – aki eddig is otthonról dolgozott, vagy szabadidejében eddig is kirándult és olvasott -, és van, akinek jobban – aki sokat szeret utazni, vagy az estéit a barátai társaságában töltötte -, de valamilyen fokú korlátozást mindenki érez, és kezd is már besokallni tőle. Ez pedig kihatással van arra is, hogyan „vonszoljuk” magunkat a munka frontjára. Mit lehet tenni, hogy motivációt találjunk, esetleg épp a munka legyen az a kapaszkodó, ami inspirációs forrást biztosít ebben a helyzetben?

Mindig az adott cég tevékenységétől függ, hogy az alábbiak hogyan valósíthatók meg a gyakorlatban, ezért tehát nem lépésről lépésre véghez vihető recepteket sorolok fel – egy kis kreativitásra is szükség van, de bízom benne, hogy ötleteket adnak. Ha valaki ihletet merít belőle és elindít egy projektet, örülök, ha megosztja velünk!

1. Egy olyan projektbe kezdeni, aminek hatása van

Az ember szereti azt érezni, hogy valamit előre mozdított, tett azért, hogy mégiscsak jobban menjenek a dolgok. Ha bele tudtok fogni egy olyan projektbe, aminek hatása van valamilyen fontos dologra, az mindenkit energiával tölt fel. Ez nem is kell, hogy kapcsolódjon a munkához, lehet egy munkán kívüli közös elfoglaltság: például a kollégák elmennek az erdőbe, és egy szakaszon együtt összegyűjtik a szemetet. Ennek csapatépítő hatása van, és új impulzus.

2. Megtanulni valami újat

Szeretünk belekényelmesedni azokba a dolgokba, amiket már tudunk, és amikben már biztonsággal kiigazodunk. De valójában újat tanulni frissítő hatással van ránk. Természetesen ennek nem az a módja, hogy beültetjük a kollégákat kötelező jelleggel egy képzésre, de érdemes utánajárni, milyen újdonságokkal lehet most kísérletezni.

3. Vezetőként rugalmas hozzáállást tanúsítani

Vezetőként, de kollégák egymás közt is fontos, hogy kiemelten odafigyeljenek arra, rugalmasabban, türelmesebben álljanak a többi kollégához. Ahogy korábban is írtam, mindenkinek különböző mértékben van hatással az életére ez a helyzet, és nem tudhatjuk, a másik hogy éli meg. Fontos, hogy a munkahely egy támogató közeg tudjon lenni ebben a helyzetben, és ne egy plusz tehertétel.

4. Folyamatos visszajelzések

A Z generáció kapcsán emlegetjük, hogy milyen mértékben igénylik a visszacsatolást, de valójában mindenkinek jól esik, ha elismerik a munkáját. Ha kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy rászánjuk azt a pár percet, és megköszönjük a másiknak a munkáját, hogy elismerjük, akár az egész csapat elé tárjuk, ha valamit jól és eredményesen megcsinált, az jót tesz a hangulatnak és motivációt ad.

5. A haladás érzése

Egy ideális munkavégzési rutinban van minden projektnek egy felelőse, aki átlátja az egészet, és tudja, hol tartanak az egyes részfeladatokkal a projekt egészében. A projekt vezetője most fektessen kiemelt hangsúlyt arra, hogy folyamatosan kommunikálja a csapattal, mennyi haladást értek el. Ha nem projekt alapú a munka, ki lehet tűzni kisebb célokat, és figyelni, hogyan haladnak lépésről lépésre ennek elérésében. Az. hogy annak, amit csinálunk, értelme van, és haladunk a célunk felé, mindig jó érzést ad és motivációt.

A fentiek természetesen nem csak a jelenlegi helyzetre érvényesek, és a legjobb az lenne, ha rutinná válnának és állandósulnának. Az inspiráló, motiváló munkakörnyezet mindenkit arra ösztönöz, hogy jobban teljesítsen, ami pedig végső soron a vállalkozás érdeke is.