Skip to content

MI a munkavállalók mentális jóllétének szolgálatában

mentális egészség

A mesterséges intelligencia szerepe a HR területén jelentős, és egyre több területen használhatjuk ki előnyeit. A toborzásban óriási segítséget nyújthat a technológia, de mi a helyzet a már meglévő munkavállalókkal? Mentális jóllétük megteremtésében is segítségünkre lehet az MI technológia.

A fluktuáció csökkentése érdekében a munkavállalók megtartására tett erőfeszítések egyre jelentősebb szerepet kapnak a cégek életében. Ha a munkavállaló elégedett, motivált, a vállalati kultúra támogatja a mentális jóllétét, akkor csökkenhet a valószínűsége, hogy új munkahely után nézzen. A mentális jóllét támogatására a mesterséges intelligencia kiváló eszköz a kezünkben.

A mentális egészség kapcsolata a munkahelyhez és a munkaadó felelőssége ennek megteremtésében vagy fenntartásában az utóbbi években került fókuszba. Ma már elfogadott tény, hogy a munkavállaló általános állapota nem csak a fizikai, de a mentális kondíció kérdése is, és utóbbi jelentős szerepet játszik produktivitásában, agilitásában. Ha a mentális jóllétet priorizáljuk a munkahelyen, egészséges és támogató, ezáltal pedig vonzó munkakörnyezetet alakíthatunk ki.

Az MI szerepe a munkavállaló mentális jóllétében

A mesterséges intelligencia technológiában megvan a potenciál, hogy virtuális asszisztensként működjön a mentális jóllét támogatásában. Egy olyan MI-asszisztens valósulhat meg a munkahelyen, amelynek kialakításában pszichológusok vesznek részt, és amely képes valódi tanácsokat és iránymutatást adni a mentális problémák kérdésében, miközben empatikusan áll a kérdezőhöz.

Olyan terápiai best-practice-ok beépítése lehet az alapja, amelyek segítséget tudnak nyújtani a kihívások kezelésében, amelyekkel a munkavállalók a munkahelyen szembesülhetnek. Természetesen a rendszer számos etikai előírásnak meg kell tudjon felelni, és nem lehet teljesen független az emberi beavatkozástól. Hosszú távon azonban kiindulási alapot jelenthet egy olyan munkahelyi kultúra kialakításában, ahol a mentális jóllét ápolása kiemelt szerepet kap.

Mentális jóllét-fókusz a munkavállalók megtartásáért és a toborzás támogatásáért

Azok a cégek, amelyeknél általános gyakorlat az odafigyelés a munkavállalók pszichés állapotára, hosszú távon jelentős versenyelőnyre tehetnek szert. Vonzóvá válhatnak a tehetséges munkavállalók számára, és a tehetségek megtartásában is jelentős eredményeket érhetnek el.

Az MI alapú technológiák a mentális jóllét támogatásában kiváló alapot szolgáltatnak egy egészséges vállalati kultúra megteremtéséhez. A folyamatos támogatás, segítség elérhetővé tétele hozzájárul ahhoz, hogy a munkavállaló megbecsülve, elismerve, megértve érzi magát. Ez a támogatás fokozódó munkavállalói elégedettséghez vezet, ami az elköteleződést, a lojalitást fokozza.

Nem csak abban láthatjuk az előnyét, hogy csökken a fluktuáció, hanem abban is, hogy ottléte alatt jobban, elkötelezettebben és hatékonyabban tud dolgozni, ha érzi a támogatást, és segítséget adunk neki a megfelelő mentális állapot megteremtésében és fenntartásában. A belső HR rendszerek MI alapú eszközeinek egyik központi eleme lehet a mentális jóllét megteremtését segítő eszköz, és minél hamarabb kezd el dolgozni ezen egy vállalat, annál jobban kiemelkedhet kiváló vállalati kultúrájával.