Kínában fellázadt a Z generáció a túlóra ellen

munka-magánélet egyensúly z generáció

Kínában, a világ sok más országával együtt, a munka mindenek fölé helyezése virágzik: az emberek dicsekszenek, mennyi – kifizetetlen – túlórát végeztek a héten, bizonyítva ezzel megfelelésüket, elköteleződésüket. Sokan nem veszik ki az összes lehetséges szabadságot az évben, nehogy lemaradjanak valamiről, nehogy kiderüljön, hogy nélkülözhetőek a munkahelyükön. A Z generáció most fellázadt.

Nem hajlandók bent maradni, ha lejárt a munkaidejük, hosszú időre bevonulnak a mosdóba, és a telefonjukon játszanak vagy könyvet olvasnak – ezzel jelezve, hogy nincs kellően megfizetve az általuk végzett munka, és ebből elegük van – számol be a South China Morning Post. Nem csak Kínában jellemző tendencia, hogy a nagyvállalatok sokkal több munkát várnak el az alkalmazottaiktól, mint amennyi a munkaidejükbe belefér, a béreket pedig alacsonyan tartják. Ez aztán egy nehezen feloldható spirálba sodorja a munkavállalókat, mindaddig, amíg pénzügyileg bizonytalan a helyzetük, nem mernek reklamálni, örülnek, hogy van munkájuk.

A jelenlegi járványhelyzet azonban sokak számára arra mutatott rá, elképzelhető, hogy a munka-magánélet egyensúly jelenlegi állását felül kellene bírálni, talán nem ez az ideális modell. Ennek elsősorban a Z generáció adott hangot Kínában. Mivel ők adják az országban a népesség 15%-át, és mivel a gazdasági élet legjelentősebb szereplőivé válnak, ha generációs szinten hangot adnak a változás iránti igényüknek, azt valószínűleg nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Vajon a Z generáció lesz az a csoport, aki visszafordítja azt a fajta kizsigerelő munkaadói hozzáállást, amelyben a munkavégzéssel töltött idő aránytalanul nagy részét teszi ki a mindennapoknak, miközben nem biztosít anyagi stabilitást? A Z generáció munkájára, tudására szüksége van a cégeknek. Ha ezt csak azon az áron kaphatják meg, hogy megfelelően megfizetik őket, akkor idővel meg is kell tenniük.

Mindez persze nem a Z generáció találmánya, sok szempontból errefelé tart a világ. Eddig gyorsultunk, most a lelassulás válik népszerű hívószóvá. Egyre többen fedezik fel az igényt, hogy visszataláljanak a természethez, hogy a családi és baráti kapcsolatokat nem szeretnék háttérbe szorítani csak azért, hogy dolgozhassanak. Vajon valóban egy jelentős társadalmi változás előtt állunk, aminek a Z generáció aktív mozgatórugója lesz?