Skip to content

Jó vagy rossz a csendes felmondás?

csendes felmondás

A csendes felmondás, vagyis quiet quitting az utóbbi időben az üzleti és HR témájú cikkek egyik leggyakrabban emlegetett kifejezése. Az egyre általánosabbá váló jelenség okait értjük, azt is érdemes azonban megvizsgálni, mik az előnyei és mik a hátrányai a trendnek.

A jelenség valójában persze nem új a nap alatt, korábban egyszerűen „nem elkötelezett”-nek hívtuk azokat a munkavállalókat, akik a munkahelyükre csak azért járnak be, mert szükségük van a fizetésükre, de többet nem szeretnének csinálni, mint ami ahhoz kell, hogy megtartsák az állásukat.

A TikTok-on jelent meg az érzés és hozzáállás elnevezéseként a quiet quitting hashtag, ami mintegy hősies cselekedetként emelte meg a munkavállalókat, akik nem tűrik tovább, hogy a munkaadójuk kizsákmányolja őket, és a feladatokkal megpróbáljon beférkőznie magánéletükbe.

Azonnal látszik az érdekes kettősség, mert nem mindegy, hogy valaki érdektelenségből hozza csak a minimumot, vagy valóban többet várnak tőle, mint ami a munkaköri leírásába és a munkaidejébe belefér, és ennek feszül ellen. A tendencia azt mutatja, hogy előbbiek elkezdték mentalitásukat összemosni az utóbbiak indokaival.

A quiet quitting előnyei

A csendes felmondás jelenségére irányuló hatalmas figyelem abból a szempontból mindenképp hasznos, hogy egy újabb lépést jelent a túlhajszoltság megszüntetése felé. A mobiltelefon, okostelefon, laptop, otthoni internet általánossá válása óta vált természetessé, hogy a munka és a magánélet összefonódik.

Ami először praktikusnak tűnt: otthon, este 7-kor is rá tudok nézni egy munkahelyi e-mailre, az túlzássá vált. Nem foglalkoztunk vele, hogy a mentális egészségünk megőrzése érdekében szükségünk van arra, hogy azzal, hogy eljövünk a munkahelyünkről, elszakadjunk a munkánktól és a magánéletünkkel foglalkozzunk. Így vált globális problémává a stressz, kimerültség, kiégés okozta panaszok sora.

Azt gondolom, szükség van olyan hangos trendekre, mint a quiet quitting – még akkor is, ha vannak benne túlkapások -, ahhoz, hogy felhívjuk a figyelmet a problémára és megoldás születhessen.

A quiet quitting hátrányai

Ahogy minden markáns trend, a csendes felmondás koncepciója is vezethet félreértésekhez. Ahogy számos fiatal panaszkodik, hogy nehezen tud beilleszkedni a munka világába, mert az influencerek mellett felnőve valahol elhitte, hogy könnyen és glamúrosan is meggazdagodhat, úgy a quiet quitting is torzíthatja a munkavállalói elvárásokat.

A túlhajszolás ellen fellépni helyes, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egy munkaadónak igenis lehetnek elvárásai az alkalmazottaival szemben. Energiát tenni egy feladatba, helytállni és igyekezni megtalálni a legjobb megoldást – ezek nem ördögtől való igények. Azon is érdemes elgondolkodni, vajon ideális hozzáállás-e, ha minden helyzetben első reakciónk a távozás, ha nehézséggel találjuk magunkat szemben. De ez már egy másik cikk témája lenne.

Azt gondolom, hogy a quiet quitting jelensége rámutat egy olyan globális problémára: a túlhajszoltságra és a kizsákmányolásra, amivel foglalkozni kell. A munkavállalóknak is érdemes viszont elgondolkodniuk, indokolja-e a helyzetük a csendes felmondást, és mennyire érdemes nagy hangot adniuk ennek akár a közösségi médiában, ami a későbbi elhelyezkedésüket is befolyásolhatja.