Skip to content

Így válaszd ki a legjobb pályakezdő fiatalt

állásinterjú

A megüresedett pozícióra sokan keresnek pályakezdő fiatalokat, hiszen szempont az alacsonyabb fizetésigény. Az álláshirdetésre aztán tömegével érkeznek a jelentkezések, és a cégek sokszor ott találják magukat egy nehéz helyzetben, amikor nem tudják eldönteni, melyik jelölt lehet a legalkalmasabb: ki az, aki eléggé agilis, megfelelő munkamorállal rendelkezik, és remélhetőleg marad is egy ideig a pozícióban. Összegyűjtöttem néhány támpontot, ami segíthet a választásban.

Megfogalmazzátok az álláshirdetést, igyekeztek minél pontosabb tájékoztatást adni arról, milyen elvárásaitok is vannak és kit kerestek, majd pedig elkezdenek özönleni az önéletrajzok. Mivel pályakezdőt kerestek, a legtöbb esetben semmilyen, vagy minimális tapasztalatot tudnak felmutatni, amiből következtetni lehetne arra, hogy milyen területen a legképzettebbek: szakmai gyakorlat, egyetemi projektek, esetleg diákmunka. Leginkább a végzettségből tudtok kiindulni, de ez még mindig nem szűkíti le túlságosan a szóba jöhető jelentkezők körét.

Próbafeladat

Az egyik leghasznosabb dolog, amit ilyenkor tehettek, az a próbafeladat kiküldése minden jelentkezőnek. Természetesen sok plusz munkát jelent számotokra is előkészíteni egy olyan feladatot, amiből képet kaptok a jelentkező tudásáról, kreativitásáról, számításba véve, hogy továbbra is pályakezdőről beszélünk, tehát nincs gyakorlata. Mégis, ezzel már önmagában elvégeztek egy jelentős előszűrést, hiszen akik tényleg elvégzik a próbafeladatot, ott már egy komolyabb szándék látszik. A beérkezett munkákat ismét csak jelentős energia alaposan átnézni, de sokkal pontosabb képet kaphattok arról, hogy ki tűnik alkalmasnak, mint az önéletrajz alapján.

Interjú

A legjobb próbafeladatok alapján tehát kezelhető mennyiségűre csökkent azok száma, akiket szeretnétek behívni interjúra, ráadásul sokkal több információ alapján tudjátok eldönteni, hogy kik legyenek azok. Nem árt azonban azzal is tisztában lenni, hogy az internet teli van „mik a jellemző interjú kérdések és az erre adható legjobb válaszok” típusú cikkekkel, amelyek alapján a pályakezdők begyakorolt, kész válaszokkal érkeznek a standard kérdésekre, ami nem sokat segít, hogy valós képet kapj a szándékaikról, motivációjukról. Milyen interjú kérdésekkel tudsz meg a legtöbbet egy pályakezdőről? Mi segít a legtöbbet, hogy választani tudj?

A célod, hogy megtaláld azt a jelöltet, aki a legtöbbet tehet hozzá a céged előremeneteléhez. Olyan kérdéseket kell tehát feltenned, amiből a lehető legjobban megtudhatod, ki lehet a legjobb erre a szerepre.

1. Mesélj egy kicsit magadról

Az általános bevezető kérdés, amire a jelentkező elmondja, mit tanult, mi szeretne lenni, és ezt pont a te cégednél tudja megvalósítani. Nem tudsz meg a válaszból igazából semmit.

Mit kérdezz helyette?
Mi az a szakmai eredményed, amire eddig a legbüszkébb vagy?

Itt egy konkrét példát fogsz hallani, ami megint egy lépéssel közelebb visz a jelentkező megismeréséhez. Lehet ez a példa egy iskolai feladat megoldása is, de fel fog merülni egy konkrét probléma, amire megoldást talált, és ezt eredményesnek ítéli meg.

2. Mik az erősségeid és a gyengeségeid

Ismét egy tipikus kérdés, amiből nem tudsz meg semmit, hiszen erősségként mindenki fel fogja sorolni azokat a tulajdonságokat, amik szerinte fontosak a pozíció szempontjából, és felsorol néhány jól megválogatott gyengeséget is, amit könnyű fejleszteni.

Mit kérdezz helyette?
Milyen gyengeségedre mutatott rá valaki más, és mit tettél, hogy fejleszd magad?

Itt ismét egy konkrét példát kérsz, ami sokkal valódibb választ eredményezhet. Fontos, hogy éreztesd a jelölttel, a gyengeség nem kizáró ok a felvételnél, hiszen mindenki rendelkezik vele, inkább arra vagy kíváncsi, hogyan igyekezett fejleszteni magát, amikor ilyen visszajelzést kapott. Hiszen bizonyára a tanulmányai során is tett valamilyen észrevételt valamelyik tanára, és jobb esetben ő megpróbált fejlődni az adott területen.

3. Mik a karrier céljaid?

Ez azért sem releváns kérdés, mert lehet, hogy hosszú távon egészen más elképzelései vannak, mint ami a te cégedhez illik, de könnyen lehet, hogy te sem olyan hosszú távra keresel. Vagy, ami még valószínűbb, hogy a jelenlegi elképzelései semmiben sem fedik le a saját valóságát, hiszen éppen arról beszélünk, hogy pályakezdő, tehát fogalma sincs, milyen karrier áll előtte, és mi fogja érdekelni később.

Mit kérdezz helyette?
Mit szeretne elérni a cégednél, hogy látja, mivel járulhat hozzá a cég haladásához? Egyáltalán, mit tud a cégedről és szerinte hogyan fog fejlődni ez az iparág?

Ez komplex kérdés, amit ha jól teszel fel, képet kaphatsz arról, mennyire tájékozott a területen a jelentkező, van-e olyan komoly érdeklődése, hogy tényleg van tudása az irányokról, trendekről. Egy ilyen kérdéssel lehetőséget biztosítasz neki, hogy bebizonyítsa, mennyire kreatív és mennyire innovatív ötletei vannak – minden fiatal pályakezdő szeretne bizonyítani.

A legfontosabb tehát, hogy minél inkább olyan kérdéseket tegyél fel, amire konkrétumot kell adni válaszként, nem lehet általánosságokkal megkerülni a kérdést. Ez visz téged is a legközelebb a jó választáshoz, és a jelentkező is így tudja a legjobban megmutatni, hogy valóban agilis. Mert saját magát eladni nem mindenki tudja jól, de a konkrét tudás mindig tetten érhető.

Ha mindez mégis túl sok energia és idő számodra, kiváló alternatíva a diákmunkában foglalkoztatás, ahol kötöttségektől mentesen és kedvező anyagi feltételek mellett foglalkoztathatsz az adott szakterületen tanuló diákokat. Ilyen esetben mi előre kiválogatjuk neked a megfelelő jelölteket, te pedig meg tudod állapítani, ki válik be és ki nem. Aki beválik, neki a diploma megszerzése mellett munkaszerződést is tudsz ajánlani, és máris megspóroltad magadnak a betanulás, interjúztatás időszakát. Érdekel a lehetőség?