Skip to content

Így használd hatékonyan a ChatGPT-t a toborzás során

chatgpt toborzás

A ChatGPT a HR számára rengeteg hasznos lehetőséget kínál, amelyek meggyorsítják és hatékonyabbá teszik a toborzó szakemberek munkáját. A folyamat minden egyes lépcsőjére nyújt alkalmazható megoldásokat, de mindig fontos szem előtt tartani, hogy amit ad, az inkább egy kiindulási alap, amivel dolgozhatunk, és nem a kész megoldás.

1. Hatékonyabb keresés a LinkedIn-en Boolean kereséssel

A LinkedIn-en hatékonyan kereshetsz alkalmas jelölteket egy pozícióra, ha a munkaköri leírás alapján a ChatGPT-vel állíttatod össze a Boolean-keresési stringet. Tesztelheted különböző változókkal, hogy lásd, mennyire pontos találati listát állít össze a számodra, míg meg nem találod azokat a munkavállalókat, akikkel érdemes felvenned a kapcsolatot.

2. A munkaköri leírás frissítése

Kitűnhetsz az állást kínálók közül, ha a munkaköri leírásod pontosabb, kreatívabb és több sarokpontot határoz meg. Bevetheted a ChatGPT-t, hogy egészítse ki olyan készségekkel, elvárásokkal a pozíció leírását, amelyek segítenek, hogy te még jobb jelölteket találj, és az álláshirdetésed jobban felhívja magára a figyelmet.

3. Önéletrajzok rövid összefoglalása

A CV-k előszűrésére komplex AI szoftvereket javaslunk, bizonyos helyzetekben azonban a ChatGPT is bevethető: képes arra, hogy ha teljes egészében bemásolsz egy önéletrajzot, összefoglalja neked 2-3 mondatban a jelölt felkészültségét. Ezzel rengeteg időt lehet megspórolni, a megfelelő prompt megfogalmazásával egy bizonyos szempont alapján „végignézhetsz” egy sor CV-t rövid idő alatt.

4. Ötletek az állásinterjú kérdésekhez

Egy HR szakember természetesen képes megfelelő kérdéseket feltenni egy állásinterjún, hiszen ez a munkája és ért hozzá. Mégis, a ChatGPT alkalmas arra, hogy bővítsük azt a kérdés-gyűjteményt, amit egy-egy pozícióra toborozva fel szoktunk tenni. Remek ötleteket tud adni viselkedést, szituációk kezelését célzó kérdésekre, amelyekkel azt tudod hatékonyabban felmérni, vajon egy-egy jelölt hogyan reagálna bizonyos munkahelyi helyzetekre.

Egy konkrét jelölt önéletrajzának bemásolásával pedig azt is kérheted, hogy javasoljon kérdéseket specifikusan az adott jelölt számára, összevetve a munkaköri leírással. Ezzel időt lehet spórolni, és abban is segít, hogy felhívja olyan hiányosságokra a figyelmet, amit te esetleg nem veszel észre.

5. Utánkövetési levelek megírása

A ChatGPT alkalmas arra, hogy az általad megfogalmazott hangnemben és részletességgel írjon visszajelzést az egyes jelölteknek, aminek segítségével sokkal gyorsabban tudsz visszajelezni a jelölteknek. Ha részletes választ szeretnél adni például arról, hogy miért nem az adott jelölt lett kiválasztva, ezt is belefogalmaztathatod a szoftverrel.

A ChatGPT a toborzás során tehát segíthet, hogy felgyorsítsd az ezzel kapcsolatos feladatok elvégzését, ezáltal hatékonyabb munkavégzést tesz lehetővé, miközben jobb jelöltélményt biztosítasz a céghez jelentkezők számára. Fontos, hogy a chatbot által generált tartalmakat minden esetben ellenőrizni, finomítani kell: nem arról van szó, hogy helyetted tudja elvégezni a munkát, de képes segíteni abban, hogy rövidebb idő alatt elvégezd ugyanazokat a feladatokat és új ötleteket adjon.