Skip to content

Így dolgozz hatékonyabban a Z generáció tagjaival

z generáció

Úgy döntöttél, hogy akár diákmunkában, akár gyakornoki pozícióban megpróbálod integrálni a cégedbe a legfiatalabb generációt. Azt viszont hamar érzed: nem értesz velük szót olyan könnyen, nehéz őket megtartani, és a kollégákkal sem mindig jönnek ki jól. Elmondom, tapasztalatom szerint mi az a három tipp, ami segíthet a helyzet javításában.

1. Adj rá lehetőséget, hogy egyre többet keressen

A baby boomerek hűségesek a céghez, ahol dolgoznak, fontos számukra a megbecsültség és a biztonságérzet, nem szívesen ugrálnak munkahelyek között. Az Y generáció tagjai könnyedebben váltanak, számukra a fő motiváció a szakmai előrelépés: új kihívásokat keresnek, ettől maradnak motiváltak. A Z generáció ezzel szemben azt tartja elsősorban szem előtt, hogy milyen anyagi lehetőségeket biztosít számára egy munkahely.

Fontos látni, hogy ez nem feltétlenül rossz dolog. Nem jelenti azt, hogy rosszul fogja elvégezni a munkáját, vagy ne lenne jó csapatjátékos. Egyszerűen kiemelt jelentősége van számára a kereseti lehetőségeknek. Látja a mobilitást, és ha kap egy jobb ajánlatot, vált. Ha azonban felvázolod előtte a karrierutat, amivel lehetősége van nálad keresni egyre több pénzt – nyilván úgy, hogy ez neked is megérje, hiszen azt is jelenti, hogy több munkát tesz bele -, akkor szívesebben marad és jobban beleveti magát a munkába.

2. Állj hozzá nyitottan

Olyan új technikai megoldások ötletével fog előállni, ami számodra teljesen idegen lehet, még nem is hallottál róla. Hallgasd meg az ötleteit és semmit ne utasíts el azzal, hogy „ezt eddig is így csináltuk, jó lesz így ezután is”. Ebből a szempontból még a segítségedre is lehet, hiszen olyan megoldásokra mutathat rá, amelyek hatékonyabbá teszik a munkafolyamatokat.

Ne nézz rá rossz szemmel, ha a megbeszélések közben folyton ránéz a telefonjára, vagy az okosóráján olvasgatja az üzeneteket. Ebben nőtt fel, képes közben figyelni az elhangzottakra is, de közben természetes számára, hogy az érkező üzeneteket azonnal, valós időben befogadja. Erről nem fogod leszoktatni, tehát a legjobb, amit tehetsz, ha nem éled meg konfliktus forrásként.

3. Készítsd fel a kollégáid is a velük való munkára és legyen folyamatos a kommunikáció

A „felgyorsult világban élünk” klisé egy valós jelenséget takar, és azt is jelenti, hogy az egymást követő generációk között sokkal jelentősebb különbségek vannak, mint korábban. Vezetőként a te feladatod, hogy elérd, kollégáid ne úgy tekintsenek a becsatlakozó „mai fiatalokra”, mint lézengő és lusta csapatra, akikre semmit nem lehet rábízni.

Fontos az egymás megértése és ehhez elengedhetetlen a folyamatos kommunikáció. Elérhető a közös nevező, de ehhez szükség van arra, hogy a felek közelítsenek egymáshoz, megértsék, hogyan működik a másik, és melyik megnyilvánulása mit jelent. Ennek koordinációja nem egyszerű feladat, de mindenképp sikerre vihet.