Skip to content

HR trendek 2023

hr trendek 2023

A 2023-as év HR szempontból több kihívást is tartogat. A cégvezetők számára jelentős feladatot jelent majd a munkahelyi közösségek megszervezése úgy, hogy a feladatokra legyen elég ember, ugyanakkor viszont gazdaságos maradhasson a vállalkozás működése. Mindemellett pedig meg kell birkózni a nehéz gazdasági helyzetben egyre stresszesebb munkavállalók kezelésével, akik a mentális jóllétükben a segítséget a munkaadójuktól várják.

Egy cég ideális működéséhez nem csak a vállalkozás által végzett tevékenységet kell jól ellátni, de a közösségre is érdemes nagy hangsúlyt fektetni. Ezt egyre több cégvezető látja be, akik teljességében látják az eredményesség dinamikáját.

Ez pedig egyre nagyobb teret ad a HR-nek, amely jelentős szerepet tölthet be a cégek hatékony működésének fenntartásában.

1. Munkahelyi ökoszisztémák kialakítása

Egyre nagyobb teret kapnak majd a nem hagyományos alkalmazotti munkarendben dolgozók a vállalkozások életében. Vállalkozók, akik egy-egy projekt vagy részfeladat elvégzésére szerződnek le, diákmunkások, akik kedvező díjazásuk miatt kiváló megoldást nyújtanak arra, hogy adminisztratív feladatokat elvégeztess velük.

Ők is jelentős részét képezik majd a közösségnek, helyük megtalálása a csapatban fontos kérdés. Ahhoz, hogy jól menjen az együttműködés, hatékony legyen a közös munka, ismerni kell egymást, tudni kell jól kommunikálni. Bizalomra van szükség, és annak ismeretére, hogy a másiktól pontosan milyen feladatok elvégzését kérhetjük.

Ennek a munkahelyi ökoszisztémának az összehangolása a HR feladata.

2. Középpontban a mentális jóllét

A magas infláció, a munkahely elvesztésétől való félelem, ezzel párhuzamosan megjelenő extra feladatok a munkahelyen egyre növekvő stressz szinthez vezetnek. A szorongás okozta panaszok kezelése, a kiégés megelőzése nagyobb feladatot jelent, mint eddig.

A munkavállalók mentális állapota jelentősen befolyásolja teljesítőképességüket, így a kérdés a munkaadó szempontjából is jelentős. Egyre erősebb az az igény, amely szerint az alkalmazottak a munkaadótól várják a segítséget ezen a téren. Most pedig végképp nem sokak által utált csapatépítő tréningekre van szükség, hanem valódi megoldásokra.

3. Távmunka és hibrid munka stratégiák kialakítása

Amikor vissza lehetett térni az irodába, akkor számos vállalat igyekezett gyorsan megtalálni a legjobb megoldást. Ezek egyensúlyoztak az otthoni munka lehetősége iránti megnövekedett igény, a visszatérni vágyók igényei és a gazdasági lehetőségek között.

Most van lehetőség jobban elmélyedni a kérdésben és felmérni a valós igényeket, kidolgozni azt a munka stratégiát, ami már tapasztalatokon is alapul. Gazdaságossági szempontból számos érv szól a hibrid munka mellett, és ez sok esetben találkozik a munkavállalói igényekkel is. Most úgy lehet felépíteni ennek struktúráját, hogy az hatékony és mindenki számára megfelelő megoldást nyújtson.

4. Első lépések a metaverzumban

A Gartner jóslatai szerint 2026-ra az emberek 25%-a tölt legalább egy órát naponta a metaverzumban. Az, hogy ebben az irányban mozgunk, egyértelműen arra utal, hogy a vállalatoknak is meg kell találniuk annak lehetőségeit, ők hogyan nyitnak a metaverzum felé: virtuális eseményekkel, meetingekkel, toborzással.

A virtuális valóság számos lehetőséget rejt magában az új munkavállalók betanítása területén is, erről már én is sokat írtam. Ahhoz, hogy a cég naprakész maradjon, együtt kell haladni ezekkel a trendekkel, nem később utolérni őket. Ez pedig HR feladatokat is hordoz magában, már csak azért is, mert ez az terület, ami számára egy cég életében a legtöbb lehetőséget hordozza a virtuális tér.

5. Célkitűzések, motiváció

Az összes fent említett nehézség közepette kiemelt kihívás, hogy a vállalat tevékenysége és a munkavállalók feladatai továbbra is jelentőséggel bírjanak az alkalmazottak számára. A munkavállaló továbbra is találjon motivációt a feladatai elvégzésére, igyekezzen minél jobban megvalósítani azt. Az, hogy ez minden őt körülvevő körülmény mellett is meg tudjon valósulni, HR feladat.

Miközben a cél-vezérelt munkavégzés a munkavállalói oldalról egyre jelentősebb elvárássá alakul a Z generáció körében, akik egyre markánsabban fogalmazzák meg, hogy akkor hajlandók valóban energiát fektetni valamibe, ha látják a teljes képet és értelmet találnak benne, ez még jelentősebb igénnyé válik.

Minden vállalkozás számára kiemelt fontossággal bír most, hogy a szolgáltatását minél magasabb színvonalon végezze, hiszen nehezebb gazdasági helyzetben még nagyobb a verseny. Így a munkavállalók motiválása a cég eredményességét is befolyásoló feladat.

Komplex kihívások előtt áll tehát a HR terület, amelyre humán és gazdasági szempontból is jelentős feladatok várnak az elkövetkező évben.