Skip to content

HR trendek 2022-ben

hr trendek 2022

A HR szerepe jelentősen felértékelődött az elmúlt másfél évben, hiszen ezen terület szakembereinek kellett biztosítania a zökkenőmentes átállást irodából otthonra, és vissza, figyelemmel kísérnie a bizonytalan helyzetben a munkavállalók mentális állapotát, és motivációt biztosítani, fenntartani a csapatszellemet. Rövidebben megfogalmazva, az elmúlt másfél év erősen hatással volt a munkahelyekre is, és rengeteg olyan feladat és kihívás jelent meg, ami korábban ismeretlen volt. Ezek következtében mik lesznek a HR legfontosabb kérdései jövőre?

1. A munka, mint nem kizárólag egy kötelező, ám utált feladat

Nagyon sokan ütköztek nehézségekbe a home office során, elég a kisgyerekes szülőkre gondolni, akiknek otthon tanulni is kellett munka mellett a gyerekekkel, és a munka és magánélet feladatai összefolytak. Ilyen helyzetben nehéz elkerülni, mégis kiemelten fontos, hogy a munka ne csak egy olyan nem kívánt tevékenység legyen, amit valahogy le kell tudni, a szűk ráérő idősávokban, hanem szellemi kihívást, figyelemfelkeltő feladatot jelentsen.

Ugyanakkor sokan azzal küzdöttek, hogy a bezártság mellett egyedül otthon a munka volt az egyetlen olyan tevékenység, ami mozgalmasabbá tette a napot, így esetükben is kiemelt jelentőséggel bírt, hogy ez akkor jelentsen kihívást, legyen érdekes.

Majd pedig, mindezekkel együtt, amikor otthonról visszatértek az irodában, sokan azt érzékelték, mennyivel kényelmesebb volt, amikor otthon mást is el tudtak intézni munkaidőben, nem kellett ingázni, számukra nem feltétlen kellemes a visszatérés az irodába, nekik pedig ezért van szükségük arra, hogy legyen mégis valami értelme a bejárásnak.

A sok ellentétes érzésben az a közös, hogy mind arra fut ki: egyre nagyobb igény van arra, hogy a munka ne csak egy szükséges rossz legyen, hanem valami, ami élvezetes tevékenysége a napunknak. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, számos tényezőnek kell teljesülnie, az ideális keretek megtalálása lesz a HR egyik legnagyobb feladata.

2. Tehetségek megtartása

Egyre többen látják be, hogy ahhoz, hogy egy cég jól tudjon működni, meg kell tudnia tartani a tehetséges fiatalokat. A Z generáció egyre nagyobb arányban lép munkaerőpiacra, és tudjuk, hogy mobilis, a saját érdekeit előtérbe helyező generációról van szó. Esetükben fontos, hogy lássák, miért érdekük maradni egy bizonyos cégnél.

Ehhez arra van szükség, hogy jól átlátható, vonzó karrierutak fogalmazódjanak meg, amit egy új munkatársnak lehetősége van bejárni. Ennek alapvető elvárása a nyílt, őszinte kommunikáció, a vezetők megközelíthetősége. Ennek kereteinek kialakítása szintén HR feladat.

A szemléletváltásra tehát abban van szükség, hogy az “örüljön, hogy munkát adok neki” felől az “örüljek, hogy nálam dolgozik” felé mozduljon el a hozzáállás.

3. A munkavállalók mentális egészsége

A munkahely nem szociális intézmény, ugyanakkor nem tekinthetünk el attól, hogy a stressz, szorongás szintje a társadalomban egyre magasabb, és a munkavállalók mentális állapota kihat a teljesítményükre. Rengeteg tényezőből áll össze, hogy miért ilyen neurotikus a társadalmunk, de a munkahelyeknek feladatuk lesz, hogy pénzt és energiát fordítsanak arra, hogy munkavállalóik mentális egészségének megőrzését és visszaállítását elősegítsék.

Ebben persze olyan szempontok is szerepet játszanak, mint hogy oda kell figyelni arra, a munkavállalókat ne terheljük túl. Lássuk meg, ha három ember munkáját végzi valaki, és ne legyintsünk, hogy nem tudunk felvenni új embert – mert a túlterhelt kolléga egyre kevésbé lesz hatékony, a kiégés veszélye is fenyegeti, és könnyen lehet, hogy más munkahely után néz.

Ugyanígy fontos szempont, hogy állítsuk vissza a munkavállalók magánéletének tiszteletét. Ne várjuk el, hogy este 10-kor is lásson és lereagáljon egy e-mailt, csak mert okostelefonja van, és ne hívjuk fel telefonon a nyaralás alatt.

A munka és a magánélet még szorosabban összefonódott az elmúlt másfél évben, és a cégek számára most a legfontosabb feladat ezért az lesz, hogy ebben a szoros viszonyban egyfajta ideális egyensúlyt teremtsenek meg. A cél az, hogy a munkavállaló élvezze, amit a munkahelyén csinál, ugyanakkor legyen épp elég ideje mindazokra az egyéb tevékenységekre, amiket szeret csinálni. Ez nem csak egy munkavállalói ábránd, hanem a cégek érdeke is, hiszen akkor tudnak a leghatékonyabban teljesíteni, ha a munkavállalók kiegyensúlyozottak, ezáltal agilisen és kreatívan látják el a feladatukat.