Skip to content

Hol tart a home office-trend 2024-ben?

home office

Az otthoni munkavégzés nem új találmány, a lehetőségét és az elfogadottságát azonban csak a COVID járvány hozta el. A kötelező home office után sok cégnél „otthon maradtak” a munkavállalók, megjelentek a hibrid modellek. Akkoriban a HR terület nagyon sokat foglalkozott a kérdéssel: nő vagy csökken a munkavégzés hatékonysága, komfortosak-e így a munkavállalók, hogy alakul a csapatkohézió. És persze sokan bocsátkoztak jóslatokba, vajon velünk marad-e hosszú távon a home office munkavégzés.

A technológiai fejlődés hozta el a home office lehetőségét, miután a feltételek adottá váltak, hogy az irodai munka gyakorlatilag bárhonnan végezhető legyen. A feladatunkat egy laptopon is elláthatjuk, mindent a felhőben tárolunk, és feladatkezelő alkalmazásokkal menedzseljük a csapatmunka működését. Fejlett kommunikációs eszközökkel könnyedén tudunk a virtuális térben is találkozni és beszélni, így a tényleges munkavégzéshez már nem nagyon van rá szükségünk, hogy egy térben legyünk a kollégáinkkal.

A távoli munkavégzés azonban nem csupán egy válasz a technológiai lehetőségekre, hanem stratégiai döntés számos vállalkozás számára. Olyan rugalmasságot tesz lehetővé, ami kibővíti a foglalkoztatási lehetőségeket, hiszen sokkal szélesebb körből meríthetünk és találhatjuk meg a cégünk céljai szempontjából ideális munkavállalókat. Felmerült ugyanakkor, hogy csökkentheti a munka hatékonyságát, ha a teljes távolság miatt a munkavállalók veszítenek a motivációjukból, így jelent meg egyre több munkahelyen a hibrid modell.

A hibrid modellek ötvözik az irodai és az otthoni munkavégzést, így jól szolgáljak a csapatdinamikát, miközben teret adnak a személyes igényeknek is. Egy McKinsey riport szerint a járvány időszak után 10-ből 9 vállalat tervezte a hibrid munkavégzés teljes adaptálását. Ez lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy olyan mindennapi rutint alakítsanak ki, ami jól illeszkedik a magánéleti és a munkahelyi céljaikhoz is.

Nem csak a toborzási lehetőségeket tágítja ki a távoli munkavégzés lehetősége, de jelentős költségcsökkentéssel is jár a cégek számára. Elegendő kisebb irodát fenntartani, ha soha nincs benn mindenki egyszerre, és ezzel számos járulékos kiadás is csökken. A jó stratégia megteremtésével pedig a hatékonyság is szignifikánsan növelhető: egy kutatásban a válaszadók 65%-a mondta, hogy bizonyos feladatokat hatékonyabban tud elvégezni otthon, hiszen sokkal kevesebb a figyelemelterelő tényező. Nem véletlen, hogy 97,6% szeretne legalább részben otthonról dolgozni.

A home office és hibrid munkavégzési formák bevezetése tudatos tervezést igényel. Egyrészt ki kell alakítani azt az ideális struktúrát, amiben a tényleges munkavégzés valóban könnyebbé válik, és nem körülményesebbé a váltás következtében, másrészt pedig meg kell tervezni azt is, milyen stratégiát valósít meg a vállalat a csapatkohézió fenntartására. A folyamatos kommunikáció, a rendszeres csapatépítés és a társas események akár a virtuális térben is olyan lehetőséget nyújtanak, amivel fenntartható a kollégák megfelelő társas viszonya.

Hol tart a home office trend 2024-ben?

A távoli vagy hibrid munkavégzési formák számos cégnél bevezetésre kerültek és elérhető lehetőségként állnak a munkavállalók előtt. A toborzás során ma egyértelmű hívószó a remote munka lehetősége, ami a tehetséges munkavállalókért folytatott nagy versenyben ma már megkerülhetetlen.

Az otthoni és irodai munkavégzés egyensúlyának megteremtését számos cég sikerrel ugrotta meg, olyan kereteket alakítva ki, amiben hatékonyan és egyszerűen tud működni a közös munka. Egyéni szinten az a tapasztalat, hogy a két végpont között a skála teljes spektruma megfigyelhető az igények terén. Van, aki bejár az irodába, mert otthon nem tudja rávenni magát a munkára, vagy mert olyanok a lakhatási körülményei, hogy nem tud csendes, nyugodt környezetet teremteni a munkavégzéshez. Az viszont ma már egyértelműen az „elfogadhatatlan” kategóriába tartozik, ha valakinek szabadságot kellene kivennie, ha jön a mosógép-szerelő – az ilyen jellegű rugalmasság elvárása általánosnak mondható.

A wellbeing priorizásával azt is beláttuk, hogy ez a fajta rugalmasság támogatja a mentális egészség megőrzését. A munka-magánélet egyensúly megteremtése felől közelítve több vállalat egyfajta juttatásként tekint a home office munkavégzés lehetőségére, amellyel aktívan támogatja a munkavállalói jóllétét. A szoros munkaerőpiaci versenyben egyre nagyobb teret nyernek az alternatív foglalkoztatási formák, ennek hatékony menedzselését is segíti a rugalmas munkavégzés. Miközben az irodai munkavégzés mára még messze nem tűnt el, rengetegen dolgoznak otthonról, és általánosan elmondható, hogy az irodai munkavégzés jelentős lépést tett az élhetőbb irány felé.