Skip to content

Emlékszel még, milyen volt az első napod az első munkahelyeden?

z generáció

A generációs különbségek talán még soha nem okoztak olyan sok kommunikációs nehézséget, mint napjainkban. A gyors technológiai fejlődésnek köszönhetően az egyes korosztályok kommunikációs platformjai és módjai jelentős mértékben eltérnek egymástól, és ennek is köszönhető, hogy a különböző korcsoportok úgy érzik, nem értik meg egymást. Ez a munkahelyen is nehézséget okoz, ahol sokan idegenkedve állnak a Z generációs fiatalok megjelenésével szemben. De néhány egészen alapvető szempontot mintha elfelejtenénk.

Olyan erősen belénk kódolják, hogy a digitális bennszülött fiatal generáció más értékrenddel, eltérő fontossági sorrenddel rendelkezik, hogy már csak ezt látjuk a fiatalokban, amikor megpróbálunk együtt dolgozni velük: a falat, amit valahogy le kell rombolni, hogy tudjunk velük kommunikálni. Egy dolgot azonban elfelejtünk: ők sem mások, mint az iskolapadból éppen kikerülő, az első munkahelyükön magukat teljesen új helyzetben találó fiatalok. Mint amilyenek mindannyian voltunk az első munkahelyünkön az első napunkon.

A kommunikációs nehézségek leküzdésében tehát talán nem is kellene rögtön olyan nagyon összetett stratégiákat kieszelnünk, egyszerűen próbáljuk meg felidézni: milyen is volt az a bizonyos első nap. Neked mik voltak a legnagyobb félelmeid, mivel kapcsolatban voltál bizonytalan? Mi segített a legtöbbet, kitől milyen támogatást kaptál?

A Z generációs fiatalok talán nagyon jól használják a legfrissebb technológiai eszközöket és naprakészek az újdonságokkal, de mindennapjaikat áthatja az egyre ritkábbá váló személyes interakció okozta bizonytalanság. Nem véletlen, hogy minden kutatás szerint a fiatalok sokkal nagyobb arányban igénylik a személyes kommunikációt a munkahelyen, a napi szintű együttműködést a felettesükkel, mint azt a legtöbben gondolják. Szükségük van a visszacsatolásra és tanácsokra.

Nem látszik rajtuk elsőre? Úgy tesznek, mintha mindent jobban tudnának? Hidd el, nem éreznek másként, mint ahogy te érezted magad, amikor az első munkahelyeden az első nap beléptél. Ha megpróbálod visszaidézni, milyen volt akkor, talán máris megtaláltad az első kapcsolódási pontot a fiatal új munkatárshoz – legyen ő alkalmazott, diákmunkában, vagy gyakornok.