Skip to content

Diákmunka távmunkában? Nem lehetetlen

diákmunka home office

Ha adminisztratív, kisegítő feladatokra diákmunkában foglalkoztatnál valakit, de elbizonytalanodtál, hogy a home office-ban ez kivitelezhető-e, adok néhány ötletet.

Ezek mind olyan tanácsok, amelyek a legtöbb esetben a teljes állásban foglalkoztatottakkal kapcsolatban is relevánsak egyébként.

1. Adj világos feladatot

Gyakori probléma, hogy nem tisztázzuk pontosan, mit várunk el a megbízottól. Egy komplexebb feladat elvégzését várjuk, de nem tisztázzuk, ez milyen részfeladatokból áll: a másik pedig miért tudná magától? Ha pontosan megfogalmazzuk, és ezáltal átlátja, mit kell elvégeznie, neki is könnyebb dolga van, és mi is azt kapjuk, amit szeretnénk.

2. Adj határidőt

Rendelj határidőt a feladathoz, gondold át te is, hogy mi a reális idő annak elvégzésére, és aszerint határozd meg, hogy mikorra várod az elkészültét. Ha elakadást, nehézséget jelez a feladattal kapcsolatban, akkor lásd te is reálisan, hogy ez a határidőt is meghosszabbítja.

3. Ellenőrizz vissza

Ha a feladat világos és az elkészüléshez dátumot rendeltünk, az ellenőrzés nagyon egyszerű: az adott időpontban meg kell nézni, hogy a feladat el van-e végezve. Szánj rá időt, hogy valóban kövesd a munka haladását, hiszen vezetőként így tudod gördülékennyé tenni a munkát. Ne ellenőrizz viszont a munkavégzés közben feleslegesen: legyél bizalommal a megbízottad felé akkor is, ha diák. Ne megszereznie kelljen, hanem az elveszítésére legyen lehetősége.

A folyamatos kontroll sokakat frusztrál és szándék nélkül is negatív reakciót válthat ki, ezért ne presszionáld feleslegesen. Ahogy korábban is írtam, vezetőként neked kell tudnod, egy munka elvégzése mennyi időt vesz igénybe – tehát ha adott idő alatt nem végzi el a feladatát az illető, akkor már lehet feltételezni, hogy nem dolgozott.

4. Tedd lehetővé, hogy tudjon kérdezni

Nem csak adminisztratív, de előkészítő feladatokra is kiváló megoldás a diákok alkalmazása, akik sok kutatást, statisztikát össze tudnak állítani. Nyilvánvaló, hogy mindezt kedvezőbb óradíjon tudják megvalósítani, ezért költséghatékony megoldás a céged számára. Ahhoz viszont, hogy valóban hasznos munkát tudjanak végezni, információra van szükségük. Jelöld ki azt a személyt, akitől kérdezhetnek, és igyekezz empatikus munkatársat választani a feladatra.

Ne feledd, hogy a tapasztalatuk hiánya nem azt jelenti, hogy ne tudnának gyorsan tanulni, vagy ne tudnának alapos munkát végezni, csak eleinte még új nekik a feladat. De még ettől sem kell minden esetben félned, hiszen abban is tudok segíteni, hogy olyan jelentkezőt találj diákmunkával betöltendő feladatodra, akinek már van hasonló területen tapasztalata. Keress meg, és beszéljünk róla, milyen megoldásokat tudunk neked kínálni >>