Skip to content

Biztosan az alkalmazottaid számát akarod növelni?

alkalmazott vagy vállalkozó

Még mindig uralkodó az a nézet a legtöbb cég esetében, amely szerint állandó alkalmazotti csapattal szeretnének dolgozni, és legfeljebb eseti jelleggel gondolkoznak vállalkozóknak kiszervezett feladatokban. Mi mégis ez utóbbi előnye, és hogyan emelhetsz be tehetséget a vállalkozásod működésébe, ha nagyobb teret engedsz a szabadúszóknak?

Szinte már klisé a munkaerőpiaci helyzetet állandóan a járványhelyzet hatásaival összefüggésbe hozni, de aki egy kicsit is foglalkozik a kérdéssel, az pontosan tudja, hogy megkerülhetetlen az összefüggések és hatások vizsgálata. Most például egy olyan időszakban vagyunk, ahol a cégek újra kezdenek működésbe lendülni, és folyamatosan toboroznak, a leépítések után most bővítik a csapatot. Így most merül fel annak a kérdése is: alkalmazottakat keressünk, vagy érdemes abban gondolkodni, hogyan tudjuk egy adott területre specializálódott szakembernek kiszervezni az egyes feladatokat?

Lássuk az érveket.

A megfelelő alkalmazott megtalálása jelentős kiadás a cégnek, hiszen vagy saját cégen belüli erőforrásokat kell átcsoportosítani az önéletrajzok böngészésére, állásinterjúztatásra, vagy toborzó cégnek kell fizetni, hogy ideális jelölteket prezentáljon. Ezt követően jön az új alkalmazott betanulási időszaka, amikor fizetést már kap, de még közel sem „termel” olyan sok hasznot, és szintén időt vesz el attól a kollégától, aki segít neki a betanulásban. Mindezek után közel sem biztos, hogy az alkalmazott hosszú távon beválik, jól tud együtt dolgozni a csapattal, maradni akar – és ha távozik, a procedúra kezdődik elölről.

Azok az alkalmazottak azonban, akik már sok éve a cégnél dolgoznak, rendelkeznek számos olyan hasznos tudással, amivel egy külsős soha nem fog. Tudják, miket próbált ki a cég korábban, és mi nem működött, nem csak a saját szakterületüket, hanem a céghez kapcsolódó apró jellegzetességeket is jól ismerik, ami hatékonyabbá teszi a munkájukat.

Amikor tehát csapatot építesz, elsődlegesen azt kell eldönteni, melyek legyenek azok a pozíciók, ahol alkalmazottakban gondolkodsz, és mik azok, ahol vállalkozókat vonsz be, külsős csapatokkal dolgozol együtt, projekt alapú együttműködéseket szervezel.

Vannak olyan pozíciók, ahol nagyon sokat nyerhetsz, ha az adott részterület kiváló szakemberével dolgozol együtt, de maga a terület olyan kicsi, hogy egy alkalmazott teljes munkaidejét nem fogja kitölteni. Ilyenkor jobban jársz, ha nem olyan alkalmazottban gondolkozol, aki ért ehhez a bizonyos részterülethez, de más feladatokat is rá lehet bízni – csak hogy kitölthesse a nyolc órát -, hanem kiszervezed egy olyan specialistának, aki több céggel is dolgozik, és vállalkozóként nálad csak ezt az egy adott dolgot tartja kézben.

Amikor a struktúra felépítésében gondolkozol, nagyon fontos, hogy minden területen legyen egy olyan, az egész „részleget” átlátó vezető, aki tudja az irányokat, látja a súlypontokat, az egyes részfeladatokra pedig megtalálja az éppen legideálisabb vállalkozót, aki projekt alapon tud együttműködni a céggel.

Ez nyilvánvaló anyagi előnyöket jelent, hiszen sokkal kedvezőbb az ilyen típusú foglalkoztatás, mint az alkalmazotti státusz, ráadásul nagyon rugalmasan kezelhető a vállalkozásod aktuális üzleti lendülete alapján. Vagyis, ha éppen több munka van és több bevétel, akkor könnyen bevonható több vállalkozó, de értük nem tartozol felelősséggel, velük csak egy projektre kötöttél megállapodást. Így amikor visszafogottabb a büdzsé, akkor könnyebben csökkentheted a költségeket is.

Ha már tudod, melyik pozícióra keresel alkalmazottat hosszú távon, és milyen feladatokat szeretnél kiszervezni, akkor azt is tudod, melyik területbe mennyit fektess be. Egy alkalmazott megtartása ugyanis pénz és energia: ahhoz, hogy ő is maradni akarjon a cégednél, látnia kell a fejlődési lehetőséget, jól kell érezze magát a cégen belül, és intenzívebb megbecsülést igényel, mint egy külsős vállalkozó. Tudnod kell, melyek azok a pozíciók, ahol erre szükség van.

A kiszervezhető feladatok során a cég életébe egy-egy projektre bekapcsolód tehetségek pedig új lendületet, más nézőpontokat hozhatnak. Olyan rutinokat, amik máshol beváltak, át tudnak emelni a te cégedbe is. Ez a friss energia és nézőpont rendkívül előremutató lehet, és a folyamatos fejlődés útjára irányíthatja a vállalkozásod.

Érdemes tehát elgondolkodni azon, hogyan alakítsd ki a céged új struktúráját, hogy minél hatékonyabb legyen a munkavégzés, és közben a költségek terén is jobb helyzetbe kerülj.