Skip to content

AZ MI fejlődés egyik nagy nyertese: a HR

mesterséges intelligencia hr

A mesterséges intelligencia technológiák rohamosan fejlődtek az elmúlt években, és az elért áttörések a vállalati működés számos területén nagy változásokat hoztak vagy hozhatnak. Az MI fejlődésének egyik nagy nyertese az emberi erőforrás menedzsment: a technológia nyújtotta lehetőségek forradalmasítják a HR folyamatokat, segítve a vállalatokat a hatékonyabb toborzásban, a jobb munkahelyi környezet kialakításában, a megtartás során. Nézzük, mely területeken tudja az MI a leghatékonyabban támogatni a HR működését!

1. Toborzás és kiválasztás

Az MI rendszerek nagy mennyiségű pályázati anyagot képesek analizálni és értelmezni, és teszik mindezt gyorsan és hatékonyan. A beérkező önéletrajzok elemzése során az algoritmusok felismerik a pozíció szempontjából releváns készségeket, tapasztalatokat ami jelentősen egyszerűsítheti és gyorsíthatja a toborzási folyamatot. Ezen kívül az MI segítségével könnyen kiszűrhetők azok a jelentkezők is, akik valószínűleg a legjobban illeszkednek a vállalat kultúrájához és céljaihoz, így még egy szempont mentén segíti a kiválasztást.

2. Teljesítményértékelés és fejlesztés

Az MI rendszerek képesek arra, hogy folyamatosan monitorozzák és objektív szempontok mentén értékeljék a munkavállalók teljesítményét. Ez nem arról szól, hogy az alkalmazottak minden percét figyelemmel kísérd, hanem hogy rámutasson olyan tendenciákra, esetleges visszaesésekre, amelyek beavatkozást igényelnek a részedről. Az MI alapú eszközök segíthetnek annak azonosításában is, ha egy munkavállaló képzésre vagy fejlesztésre szorul a teljesítménye javítása érdekében.

3. Vállalati kultúra és elkötelezettség elemzése

Az MI képes elemzéseket készíteni a vállalati kultúráról és az alkalmazottak elkötelezettségéről. A munkavállalók véleményét és visszajelzéseit értelmezve segíthet azon területek azonosításában, ahol további fejlesztésekre van szükség az alkalmazottak elégedettségének és elkötelezettségének növelése érdekében. Objektív képet adhat arról, hogy egy-egy munkavállaló mennyire elkötelezett a cég iránt, és ha nem az, akkor mivel nem elégedett a vállalat működésében. Ez segíthet a fluktuáció csökkentésében, a munkavállalók megtartásában.

4. Automatizált adminisztráció

Az MI rendszerek segíthetnek az adminisztratív feladatok automatizálásában: a munkaidő-nyilvántartás kezelésében, a szabadságok menedzselésében. Ezzel a HR területen dolgozók időt spórolhatnak, ami által több figyelmet tudnak fordítani azon feladatokra, ahol az „emberi” szempontok a fontosak: az empátia vagy épp a stratégiai tervezés képessége. Több kreativitás és figyelem szabadul fel, így eredményesebbé válhat a HR működés. Ez elősegítheti, hogy képessé váljanak a még jobb munkavállalói élmény megteremtésére a cégen belül, ami tovább csökkenti a fluktuációt.

5. Adat alapú döntéshozatal

A fent felsorolt tevékenységek nem csak azért előnyösek, mert segítségükkel időt lehet spórolni, hanem azért is, mert objektív, adatokból álló alapot adnak a a HR szakemberek munkájához. Fontos, hogy alapot: nem az AI fogja felvenni az új kollégát, és nem arról van szó, hogy azt választjuk ki, akinek az önéletrajzát az eszköz elsőnek tette a rangsorban. Nem bocsátjuk el a kollégát, akinek az MI szerint visszaesett a teljesítménye. A technológiai eszközök adatot adnak, amit elemzünk, megvizsgálunk és értékelünk. Segít a szubjektív előítéletek hatásának csökkentésében, felhívja a figyelmet a részletekre, de a döntéseket végül emberek hozzák.

Jól látható tehát, hogy az MI a HR feladatok számos különböző pontján segítséget nyújthat a toborzástól a megtartásig, a vállalati kultúra alakításától az adminisztratív feladatokig. Az adatok elemzése során lehetővé válik, hogy jobban megértsük és átfogó képet kapjunk a munkavállalókról, teljesítményükről, és ez hatékonyabb stratégiai tervezést tesz lehetővé. A mesterséges intelligencia így nem csak az HR folyamatok hatékonyságát növeli, hanem a vállalati teljesítményt is javítja.