Skip to content

Az interaktív tanulás vonzó a Z generációnak

z generáció

A Z generációs fiatalok tanulni vágyással érkeznek a munkahelyre, nyitottak az új készségek elsajátítására, minél szélesebb területen szeretnének magabiztos ismeretekre szert tenni. A tanulás során azonban az interaktív módszereket kedvelik a passzív befogadás helyett, amivel munkaadóként te is motivációt adhatsz és érdeklődést kelthetsz.

Motiválatlan vagy csak máshogy motivált?

Sok cégvezető panaszkodik arra, hogy nehezen tud együtt dolgozni a Z generációs fiatalokkal, amikor pályakezdőket vesz fel a céghez. Kommunikációs nehézségekről számolnak be és értékrendbeli különbségekről, ami azt eredményezi, hogy motiválatlannak és érdektelennek látják a fiatalokat.

Ez persze így általánosságban egy téves következtetés, nem arról van szó, hogy a Z generációt nem érdekli a szakmája. Inkább arról van szó, hogy máshova helyezi a munkát az életében és ennek következtében nem is a hagyományos módon közelíti meg azt. Jellemző emberi tulajdonság, hogy a saját attitűdünket szeretnénk viszontlátni másokban: akkor tartjuk jónak a fiatalok hozzáállását a munkához, ha úgy viselkednek, ahogy mi tettük az ő korukban.

Táguló generációs szakadék

Ez azonban most még kevésbé fog megvalósulni, mint bármilyen korábbi nemzedéki különbség esetében, ugyanis a világ felgyorsulása a generációk közötti szakadék szélesebbé válásában is megjelenik. Senkinek nem hibája, hogy nehezen találja meg a közös hangot a most munkaerőpiacra lépő Z generáció és az idősebb korosztályok, a hatékony közös munka érdekében azonban érdemes megpróbálni a megértés szándékával fordulni a fiatalok felé.

Fontos látni, hogy a Z generációs fiatalok tanulni vágyással érkeznek a munkahelyre, és szívesen szereznek új ismereteket. Ez a generáció a legnagyobb arányban képzett nemzedék, az internet általánossá válásának köszönhetően pedig szélesebb az a spektrum, ahonnan információkkal rendelkeznek, mint bármely korábbi generáció az ő korukban. Épp a technológiai változásoknak köszönhetően azonban egyre kevésbé jellemző rájuk a passzív befogadás – információikat interaktív formában szerzik, így a tanulásban is ez működik náluk a legjobban.

Engedd be az innovációt, engedd be a Z generációt

Akár diákmunkában kezdesz el fiatalokat foglalkoztatni, akár pályakezdőket alkalmazol, érdemes prioritássá tenni, hogy olyan tanulási lehetőséget biztosíts, amit vonzónak találnak. Sokan ezt azzal utasítják el, hogy a fiatal munkavállaló így csak arra használja a céget, hogy a szerzett tapasztalat és új tudás ugródeszkáján egy kiemeltebb pozícióra váltson másik cégnél. Ennek a kockázatát azonban el kell fogadni, és inkább azt érdemes vizsgálni, mit tehetsz azért, hogy az agilis munkavállalók nálad maradjanak.

A legtehetségesebb fiatal munkavállalók megtalálják majd azokat a cégeket, akik biztosítanak számukra fejlődési lehetőséget. Számtalan vállalat belátta már ennek fontosságát, így lesznek alternatíváik, amit választhatnak. Te pedig nem csak, hogy elvesztheted az agilis Z generációs munkaerőt, de a megújulás és innováció lehetőségét is távol tartod a cégtől, amit a fiatal generáció tanulás iránti vágya inspirálhatna.

Címkék: