Skip to content

Alternatív foglalkoztatással a versenyképesség megőrzéséért

alternatív foglalkoztatás

A munkaerőpiac dinamikája alkalmazkodóképességet követel meg a vállalatok vezetőitől, hiszen számos szempont figyelembe vétele mellett biztosítani kell a cég hatékony működését és termelékenységének fenntartását. Szerepet játszik a gazdasági helyzet, az elérhető munkavállalók köre, de a munkaerőpiac aktuális trendjei is, a munkavállalók elvárásai és igényei. Hazánkban az alkalmazotti struktúra dominál a cégek legnagyobb részénél, holott az alternatív foglalkoztatási formák olyan megoldást nyújthatnak, amellyel folyamatossá tehető a kapacitás rendelkezésre állása, csökkenthető a fluktuáció jelentette plusz kiadások mértéke, és összességében is kedvezőbb költségekkel számolhatunk.

Az alkalmazotti rendszer és az alternatív foglalkoztatási formák – munkaerő kölcsönzés, diákmunka – is különböző előnyökkel és kihívásokkal járnak mind a vállalatok, mind a munkavállalók számára. A cél az lenne, hogy megteremtsük azt a dinamikus összhangot, ami a leginkább eredményes működést tudja biztosítani.

Megbízható rendelkezésre állás

A munkaerő-kölcsönzés lehetőséget ad a vállalatoknak, hogy gyorsan és hatékonyan reagáljanak a piaci változásokra. Szezonális munkák vagy projekt-alapú megbízások esetén könnyedén növelhetik vagy csökkenthetik a munkavállalói létszámot az igényeknek megfelelően. A megfelelő számú munkavállaló könnyedén és gyorsan biztosítható egy-egy projekt elvégzése során, így nem kell attól tartani, hogy a munkaerőhiány visszaveti a teljesítményt.

A kölcsönzött munkaerő foglalkoztatása alacsonyabb költségekkel jár, mind a foglalkoztatás, mind a toborzás lépcsői esetében. Ráadásul az adminisztrációs terhek is jelentősen csökkenthetők, amivel szintén időt és pénzt takaríthat meg a vállalkozás.

A munkavállalói igényekhez illeszkedve

A munkaerő-kölcsönzés a megváltozó munkavállalói igényekhez is jól illeszkedik, hiszen lehetőséget ad arra, hogy különböző munkakörökben és vállalatoknál próbálhassák ki magukat. Ma már nem igény és cél, hogy találjanak egy olyan munkaadót, akihez aztán évtizedekre elköteleződnek: folyamatosan keresik a jobb lehetőségeket, fejlődni szeretnének és változatos tapasztalatokat szerezni, amire ez a fajta munkavégzés kiválóan alkalmas.

Azt is sokszor tapasztaljuk, hogy a munkavállalóknak egyedi elképzeléseik vannak arról, hogy mikor mennyit szeretnének dolgozni, és míg az alkalmazotti struktúra ezt nem teszi lehetővé, a munkaerő kölcsönzés során annyi munkát vállalnak el, amennyit épp szeretnének dolgozni. Mivel jelentős munkaerőhiány van Magyarországon, a munkavállalók azt is tudják, hogy kölcsönzéssel is kiszámítható jövedelemmel tervezhetnek.

Gyors munkába állás, azonnali megoldás

A munkaerő-kölcsönzés segítségével a vállalkozások gyors megoldást szerezhetnek munkaerő-igényeikre, így megspórolva a toborzás és interjúztatás gyakran hosszú folyamatát. Sokan attól tartanak, hogy a kölcsönzéssel foglalkoztatott munkavállalók nem lesznek olyan elkötelezettek a cég felé, mint azok, akik alkalmazotti státuszban dolgoznak ott – de a valóság az, hogy utóbbiak sem lojálisak a hagyományosan elvárt mértékben. Könnyedén továbbállnak, ha kapnak egy jobb lehetőséget, így a hosszú távú tervezés és stabilitás nem alapozható rájuk.

Stratégiai megfontolások a vállalatok számára

Ahhoz, hogy a legtöbbet hozzuk ki a munkaerő-kölcsönzésből, és optimálisan használjuk ki az alternatív foglalkoztatási formák nyújtotta előnyöket, fontos, hogy jól átgondolt stratégiát dolgozzunk ki.

Munkaerő-mix optimalizálása
Érdemes olyan munkaerő-mixet kialakítani, amely az állandóság és a rugalmasság egyensúlyán alapul. Az állandó alkalmazottak megléte elengedhetetlen a cégen belül, de a tevékenység jellegétől függően változó arányban a munkavállalói csapat egy bizonyos hányada lehet mindig kölcsönzött munkaerő vagy diákmunkában foglalkoztatott fiatal.

Képzési programok
A jól kidolgozott képzési programok segíthetnek abban, hogy a kölcsönzött munkaerő gyorsan beilleszkedjen és hatékonyan dolgozzon. Az ilyen módon strukturáltan megszerezhető készségek pedig a szakmai fejlődés iránti igényt is kielégíthetik.

Jövőbeli trendek

A munkaerőpiac folyamatosan változik, és ezek a változások hatással vannak mind a munkaerő-kölcsönzésre, mind az állandó foglalkoztatásra.

Digitalizáció és automatizáció
A technológiai fejlődés hatására egyre több munkahely és feladat válik automatizálttá, ami átalakítja a munkaerő-igényeket is. A vállalatoknak fel kell készülniük arra, hogy a munkavállalói kapacitást a változó feladatkörökhöz igazítsák.

Rugalmas munkavégzés
A pandémia után a rugalmas munkavégzés iránti igény különösen felerősödött. A vállalatoknak alkalmazkodniuk kell ehhez a trendhez, és ki kell alakítaniuk egy olyan rendszert, ami ezek mellett is fenntartja a hatékony munkavégzést.

Folyamatos tanulás és fejlődés
A munkavállalók igénye az egyre szélesebb körű készségek megszerzésére általános trend, amelyre a vállalatoknak reagálniuk kell. A munkaerő képzésére egyfajta befektetésként kell tekinteni, legyen szó állandó alkalmazottakról vagy kölcsönzött munkaerőről.

A munkaerő-kölcsönzés és az alkalmazotti foglalkoztatás közötti választás nem egyszerű feladat, mivel az alkalmazotti működésen alapuló rendszert stratégiai szinten kell újratervezni. Ha azonban egy cég nyitott a változásra és belevág az ilyen jellegű szervezetfejlesztésbe, akkor jelentős lépéseket tehet a versenyképesség megőrzése érdekében és a termelékenység fenntartásáért.