Skip to content

Alkalmas a céged Z generációs fiatalok foglalkoztatására?

z generáció

A Z generációs fiatalok jellemzően az X generáció gyermekei. Szülei arra nevelték őket, hogy függetlenek legyenek és bármit elérhetnek, ugyanakkor ez a függetlenség abban is megmutatkozik, hogy sokkal kevésbé kérnek szívességet, így sokan szorongóvá válnak, izoláltnak érzik magukat. Általánosságban véve ez a csoport a legmagasabban képzett generáció, vagy még most is tanulnak, vagy épp most lépnek a munkaerőpiacra. Mi kell ahhoz, hogy a céged alkalmas legyen a foglalkoztatásukra?

Milyen közös tapasztalatok formálták ezt a generációt, ami meghatározza a viselkedésbeli sajátosságaikat, amitől egy csoportnak tekinthetők, és ami hatással van a munkához való hozzáállásukra? Kamaszok voltak a 2008-as gazdasági válság idején, így megtapasztalták, amikor szüleik esetleg elveszítik a munkájukat, vagy nehézségekbe ütköznek a hiteltörlesztés során. Digitális bennszülöttnek nevezzük őket, hiszen amióta az eszüket tudják, mindennapos használatban elérhető az internet, sőt, az okostelefonok is.

Egy olyan társadalmi közegben nőnek fel, ahol egyre nagyobb hangsúlyt kap a nemek közti egyensúlyra törekvés, átalakulnak a nemi szerepek és a családban betöltött pozíciók is. Tudatában vannak a klímaváltozásnak, és abba a korosztályba tartoznak, akinek az életminőségét ez már nagyban befolyásolhatja.

Ezek a markáns hatások ahhoz vezetnek, hogy céljaik és elvárásaik jelentősen különböznek a korábbi generációktól. Ez abban is megmutatkozik, ahogy a munkahelyhez, mint intézményhez hozzáállnak. Egy kutatás szerint 40%-uk szeretne a főnökével napi szinten kommunikálni, ami nem azt jelenti, hogy ne tudna önállóan dolgozni, de fontos számára a visszajelzés, és az együttműködésben látja a legjobb eredmény elérésének lehetőségét.

Mivel átélték, milyen a gazdasági bizonytalanság, szeretnének anyagilag sikeresek lenni, és ez nagyon jelentősen motiválja őket. Sokan ezt tévesen a fogyasztói társadalom túlcsordulásaként értelmezik, pedig sokkal inkább arról van szó, hogy erős jövő-fókusszal rendelkeznek, tudják, hogy a biztos anyagi alapok felépítése fontos.

A gyakran önzőnek is nevezett anyagi fókusz annak is köszönhető, hogy miközben folyamatos elvárás ezzel a generációval szemben, hogy függetlenedjen a szüleitől anyagilag, ma sokkal nehezebb megteremteni egy saját ingatlan megvásárlásának az alapjait. Ha tehát valóban meg szeretne felelni az elvárásoknak és a saját lábára próbál állni, igenis minden alkalommal a számára legkedvezőbb lehetőséget, előrelépési lehetőséget keresi.

A saját biztonságukra törekvés sokszor óvatossá teszi őket a kollégákkal szemben, igyekeznek elkerülni, hogy kihasználják őket, vagy bármilyen módon belekeverjék az érzelmeket a munkába. Sokan ezt mogorvaságnak és ellenségességnek tekintik, pedig nem erről van szó. Együttműködőek, de távolságtartóak – a munka és a magánélet szétválasztása nem csak abban jelenik meg, hogy tudatosan figyelnek a szabadidejük tiszteletben tartására. Ez a magatartás sokszor agilis, motivált, és erősen verseny.szellemű hozzáállásban nyilvánul meg, ami kifejezetten jót tesz a teljesítményüknek.

Alkalmas-e tehát a céged Z generációs fiatalok foglalkoztatására?

A fentiekből kitűnik, hogy a fizetés nagyon fontos ennek a korosztálynak, mégis, összességében sokkal kisebb jelentősége van számukra, mint más korosztályok számára. Ha arról van szó, hogy unalmas munka több pénzért, vagy érdekes munka kevesebb pénzért, nagyjából 50% dönt így, 50% úgy. Ugyanakkor ha egy cég társadalmilag fontos érdekeket képvisel, ezekért tesz is, nem csak plakátra írja ki, és olyan munkahelyet kínál, amivel a fiatalok szívesen azonosulnak, akkor sokkal elkötelezettebb munkavállaló válik belőlük.

Tájékozottságuk és az aktuális újdonságok ismerete a te céged is arra ösztönzi, hogy lépést tartson ezekkel az újításokkal, a fiatalok ugyanis azt keresik, ahol ebben részük lehet. Hisznek a technológiai fejlődésben és a haladásban, és ahhoz a csapathoz akarnak tartozni, amelyik ezt a legjobban kihasználja. Nem csak a céged, de a tehetséges munkaerő megtartása miatt is érdeked tehát a folyamatos fejlődés.