Skip to content

AI vezérelte HR a versenyképesebb vállalatért

AI vezérelte HR

A mesterséges intelligencia a HR számos területén hatékonyan használható. A Gartner tavalyi kutatása alapján azonban a HR vezetőknek még mindössze 5%-a integrálta az AI technológiákat a működésbe, de több, mint a felük már aktívan kutatta, hogyan tudja eredményesen beépíteni a munkafolyamatokba.

A mesterséges intelligencia hatékony eszközt szolgáltathat a produktivitás növelésére és a jobb munkavállalói élmény biztosításához. Olyan feladatokat lehet rábízni, amelyek rengeteg időt igényelnek, holott egyszerűen automatizálhatóak. Az AI chatbotok segítségével a munkavállalók számos egyszerű kérdésükre megkaphatják a választ anélkül, hogy ez a HR-es kollégák idejébe kerülne.

Az így felszabaduló időt arra fordíthatják, hogy értékes beszélgetéseket folytassanak a kollégákkal, amelyek segítségével jobban átlátják a cég működését és felismerik a HR igényeket. Jobban tudják tehát kihasználni az idejüket, és lehetőségük nyílik olyan értékesebb feladatok elvégzésére, amit egyébként mindig hátraszorít az akut adminisztrációs tennivaló.

HR a versenyképesség növelésére

Ez az egész vállalat számára előnyt jelent, hiszen a hatékony HR nem csak munkavállalói elégedettséget hozhat, hanem megteremtheti a lehetőséget a cég eredményesebb működéséhez. Olyan komplex rálátást szerezhetnek a cég működési dinamikájára, aminek segítségével szervezetfejlesztési javaslatokkal tudnak előállni a működés optimalizálására. Fel tudják mérni a munkaerőigényeket, és megtalálják az elakadásokat a cégstruktúrában.

Nem csak több idejük lesz a komplexebb elemzések elvégzésére, de több és pontosabb adattal is rendelkeznek majd a megfelelő következtetések levonásához. Mindez jelentős mértékben hozzájárulhat a cég versenyképesebbé válásához.

Megoldás a túl kicsi HR csapatok problémájára

A legnagyobb cégeknél is gyakran látjuk, hogy kicsi HR csapatokkal dolgoznak, akik folyamatos kapacitás-hiánnyal küzdenek. Ha a munkavállalók valamilyen kéréssel fordulnak a HR-hez, gyakran napokat kell várniuk, hogy legyen idő foglalkozni a kérésükkel. Ha a válaszidő a mesterséges intelligencia segítségével jelentősen lecsökkenthető, akkor nő a munkavállalói elégedettség.

A HR-folyamatokba bevont mesterséges intelligencia a költségek csökkentéséhez is hozzájárulhat. Segítségével olyan adatalapú döntések hozhatók meg, amelyek optimalizálják, költséghatékonyabbá teszik a működést. A toborzás is célzottá és eredményesebbé válik, ami szintén a költségek csökkentését eredményezheti.

Elveszi az AI a HR munkáját?

A fentiekből is egyértelműen látszik, hogy felelős vezetői döntés nem vezethet a HR csapat csökkentéséhez. Az AI technológia olyan eszköz ad a HR kezébe, amellyel hatékonyabban és gyorsabban tudja végezni az adminisztratív munkáját, és így több idő jut a komplexebb HR feladatokra. Nem elveszi, hanem segíti és megkönnyíti a HR munkáját tehát a technológia, amely hozzájárulhat a teljes cég eredményesebb működéséhez.