A Z generációs fiatalok is igénylik az irodai munkát

Otthoni munkavégzés diákmunka home office z generáció

A home office bevezetése számos előnnyel jár, és sok szakértő azt jósolta, hogy az teheti majd állandóvá ezt a fajta munkavégzést, hogy a Z generációs fiatalok majd olyan mértékben igénylik ezt a fajta rugalmasságot, hogy a cégeknek is alkalmazkodni kell. Egy kutatás azonban azt mutatja, hogy a legfiatalabb generáció igenis igényli a személyes találkozást a munkahelyen.

Az amerikai kutatásban 850 egyetemistát kérdeztek meg, mit gondolnak a távoli munkavégzésről, és 74%-uk azt mondta, hogy ő olyan munkát preferálna, ami személyes kontaktust is biztosít, de home office-ban is végezhető. 86%-uk úgy gondolja, ugyanolyan hatékonyan végzi el a feladatát távoli munkavégzés alatt, mint az irodában – dolgozni tehát tud otthonról is, viszont igényli a személyes találkozást.

Ugyanakkor azt sem szabad szem elől téveszteni, mennyi előnnyel jár a home office munkavégzés. Kisebb irodatereket kell bérelni, ami jelentős költségcsökkentést biztosít a vállalkozásoknak. Ráadásul elképesztően szélesíti a lehetőségeket, ha nem csak olyan embereket tudunk felvenni, akik olyan közel laknak, hogy képesek bejárni a munkahelyre – lehetnek bárhol, ha megfelelő szakemberek.

Ez ráadásul jótékony hatással bír a területi egyenlőség szempontjából is. Elképesztően Budapest központú ország vagyunk, fiatalok nagyon nagy százalékának kell felköltöznie a városba, ha munkát akar találni. Minél elterjedtebbé válik a home office munkavégzés, annál több lehetősége lenne a fiataloknak otthon maradni, ami a vidéki városok, falvak fellendülését hozná, hiszen a fizetőképes réteg egy nagyobb lenne ezeken a területeken.

Ennek erősítését el lehet kezdeni már a diákmunkába kiszervezett feladatok ellátásánál is. Érdemes elgondolkodni, melyek azok az adminisztrációs feladatok, amelyeket egy diák is képes elvégezni a vállalkozásnál – és ezáltal munkalehetőséget teremteni vidéken élő fiatalok számára is. Kérdésed van, ez hogyan megvalósítható? Keress meg, szívesen segítek >>