Skip to content

A VR előnyei a betanítás folyamatában

virtuális valóság

A VR használata a betanítás és a munkahelyi képzések során egyszerűsíti a folyamatot, kevesebb energiát követel, és olyan helyzetekre is felkészítheti a munkavállalót, amit más módon sokkal nehezebb lenne modellezni.

Nagyon sokan számolnak be arról, hogy nehézséget okoz az olyan alkalmi feladatokra érkező munkavállalók betanítása, akiknek sok mindent meg kell mutatni, mégis, nem maradnak olyan sokáig a cégnél, hogy a befektetett energia igazán megtérüljön. Számukra lehet ideális megoldás a VR tréningek elkészítése.

Emellett egyre erősebb tendencia a munkaerőpiacon, hogy a munkavállalók folyamatosan tanulni, fejlődni szeretnének, és a munkaadójuktól várják el, hogy biztosítsa ennek lehetőségét. Ideális megoldást nyújthat erre a kihívásra is a VR trainingek elkészítése.

Olyan képzéseket kell készíteni, amely biztosítják, hogy a munkavállaló motivált maradjon, fenntartsuk az érdeklődését a feladatai iránt. Fontos, hogy a tréning elősegítse az elköteleződését, és olyan tudást adjon, amiről érzi, hogy a napi munka során, a gyakorlatban is tudja használni.

A VR előnyei közé tartozik, hogy egyszerre több munkavállalót is bevonhatsz a tréningbe anélkül, hogy egy helyen kellene dolgozniuk. Egyedi tanulási élményt nyújthatsz nekik, ahol valósághű helyzetekben ismerhetik meg és próbálhatják ki mindazt, amiről a képzés szól.

Rengeteg lehetőséget rejt magában a technológia, amelyben az alkalmazottaid megtapasztalhatnak bizonyos szituációkat valaki más nézőpontjából, kipróbálhatják a tanultakat „éles helyzetben” anélkül, hogy valóban éles lenne a helyzet.

Modellezett helyzeteken keresztül tapasztalhatják a nem megfelelő viselkedés következményeit, és jellemző hibák korrigálást pedig gyakorlatban próbálhatják ki. Sokkal hasznosabb ez a mód, mint elméleti szinten megtanulni – hiszen amikor a valóságban először találkoznak majd egy-egy ilyen helyzettel, az mégis nagyon új lesz, hiába tanultak már róla. Ha viszont a virtuális valóságban a gyakorlatban is részesei lehetnek egy ilyen helyzetnek, a valóságban már tapasztalattal a hátuk mögött reagálnak.

Megismerhetik mások feladatait is, és láthatják, a saját munkájuk hogyan van hatással a másikéra. Ez empátiára, a másikra való odafigyelésre sarkall. Erősebbé válik a csapatszellem, ami hatékonyabbá teszi a munkát.

A betanítás mellett a továbbképzés területén is rengeteg lehetőséget nyújt a VR, és a munkavégzés gyakorlati oldala mellett az emberi aspektusokra is figyelmet irányít. Hosszú távon költséghatékony megoldás, rengeteg energiát takaríthatsz meg, amit a kollégák a munkaidejükből betanítással töltenek el. A komplex munkavállalói élmény nyújtásával ráadásul a munkavállalói elköteleződés is növelhető.

Címkék: