Skip to content

A legnagyobb HR kihívások 2024-ben

hr csapat

A HR terület évről évre új feladatokkal néz szembe: alkalmazkodnia kell a munkaerőpiac aktuális kihívásaihoz, azokhoz a trendekhez, amelyek a munkahelyi elvárások kapcsán kirajzolódnak. Reagálnia kell a technológiai újdonságokra is, és a gazdasági helyzet alakulása is feladatot eredményez számára. Lássuk, mire számítunk a 2024-es évben!

Aki követi a HR trendek alakulását, az nagyjából tisztában van vele, hogy mely kihívások és változások igénylik most a terület szakembereinek legnagyobb figyelmét. Összefoglaltuk, melyek ezek!

1. Munkaerőhiány

A munkaerőhiány mostanra szinte minden szektorban problémát jelent. Akár kék-, akár fehérgalléros pozíciókról legyen szó, az agilis munkavállalók toborzása kihívásokkal terhelt feladat. Nem csak megtalálni nehéz a megfelelő munkaerőt, de a sikeres toborzási folyamatot gyakran veti vissza a jelentős fluktuáció, ami anyagi és termelékenység-beli visszaesést is jelent a cégek számára.

Megoldást jelenthet, ha a vállalatok nyitnak az alternatív foglalkoztatási formák felé. A munkaerő kölcsönzés, a diákmunkában foglalkoztatott fiatalok bevonása költséghatékony megoldást jelenthet a munkaerőhiány jelentette nehézségek kiküszöbölésére. Bizonyos esetekben ennek bevezetése igényel szervezeti átalakítást, de hosszú távon megtérülő vállalás.

2. Jóllét és mentális egészség támogatása

A mentális egészség egyre nagyobb figyelmet kap, és általános vélekedés, hogy ennek biztosítását a munkaadó is kell, hogy segítse. A jóllét támogatása az egészséges vállalati kultúra kialakításától a stresszkezelési programokon át olyan juttatások elérhetővé tételében is megnyilvánulhat, amelyek lehetővé teszik a munkavállalók számára a feltöltődést, kikapcsolódást.

A HR terület feladata megtalálni a módját, hogyan lehet mindezeket hatékonyan megvalósítani a cég működésén belül. Olyan megoldásokat kell kidolgozni, amelyek valódi eredményt hoznak, amit a munkavállalók is elfogadnak és eredményesnek éreznek.

3. Csapatépítés az átalakuló munkavégzési módok mellett

Egyre többen dolgoznak távmunkában, az alternatív foglalkoztatási formák elterjedésével átalakul a csapatok szerkezete is. A változó körülmények között meg kell találni annak a módját, hogyan tudjuk a csapat összetartó erejét növelni, erősíteni a csapategységet.

A motivált és eredményes közös munkához fontos a jó csoportdinamika, de ez a hagyományos módokon egyre kevésbé teremthető meg / tartható fenn. A HR feladata a folyamatos alkalmazkodás a változó helyzethez, és minél jobb módszerek kitalálása.

4. Z generációs fiatalok integrálása a csapatba

A Z generációs fiatalok egyre nagyobb számban vannak jelen a munkaerőpiacon, és bizony elkerülhetetlenné válik a foglalkoztatásuk. Sőt, nem is éri meg elkerülni őket. Sokan azonban nehézségekről számolnak be, nehezen találják meg a közös hangot a fiatal korosztállyal, és úgy érzik, nem tudják kellően motiválni őket.

A HR feladata annak támogatása, hogy segítse a munkavállalókat a Z generációval folytatott eredményes kommunikációs stratégiák kialakításában. A fiatalok olyan új nézőpontot és tudást hozhatnak a cégekbe, ami a megújuláshoz, új célközönségek eléréséhez vezethet, így integrációjuk prioritás lehet számos vállalat számára.

5. MI technológiai átállás

A mesterséges intelligencia technológiák fejlődésével és az automatizáció egyre szélesebb körben elterjedésével számos munka szűnik meg, alakul át. Izgalmas HR feladat a munkavállalói struktúra alakításában megtalálni az egyensúlyt: kiaknázni a lehetőséget, hogy bizonyos feladatok már kevésbé humán munkaerő igényesek, ugyanakkor elkerülni a tömeges leépítéseket ennek jegyében.

Számos munkavállaló tarthatja meg munkáját a cégnél átképzés után, amikor olyan új készségeket sajátít el, amelyek nem automatizálhatók. Megtalálni azokat az új, eddig nem létező feladatköröket, amelyek emberi hozzáadott értéket igényelnek, és amelyek által MI és ember közös munkája még hatékonyabbá tehető, izgalmas HR feladat.

A HR terület szakemberei előtt tehát állnak új, kész megoldásokkal nem rendelkező feladatok is, és számos, az utóbbi években megjelenő tendencia felerősödésével is számolhatunk. Az is látszik, hogy a HR szakemberek bevonása a cég működésének eredményessé tételében kulcsfontosságú, a HR-fókuszú működés elengedhetetlen a munkaerőpiac kihívásainak sikeres megugrásában.