Skip to content

A fizetése 10%-ról lemondana a Z generáció a home office lehetőségéért

Z generáció home office-ban

Elfogadná az alacsonyabb fizetést is a Z generációs fiatalok egy része, ha teljes szabadságot kapna, honnan végzi a munkáját, miközben a városi fiatalok igénylik az irodai munkavégzést, mert a szakmai kapcsolatépítés lehetőségét látják benne. Milyen tényezők befolyásolják a munkavégzési preferenciákat?

A most munkaerőpiacra lépő fiatal generációnak domináns sajátossága, hogy ők az első olyan csoport, akik egy teljesen digitális világban nőttek fel. Nem kell alkalmazkodniuk ezekhez a technológiákhoz, hiszen mindig is az életük részét képezte – ez pedig befolyásolja a gondolkodásmódjukat is.

Éppen ezért különösen érdekes kérdés és sok kutatás foglalkozik azzal, vajon ők hogy állnak a home office, hibrid és irodai munkavégzés kérdéséhez most, hogy a járvány az egész világot távmunkára kényszerítette. Szeretnének-e vajon visszatérni az irodába ezután?

Egy 2.000 fős brit kutatásban a fiatalok 90%-a mondta, hogy nem szeretne heti öt nap, napi 8 órát irodában tölteni. Közülük 51% a teljes home office-t preferálja, 21% egyenlő arányban osztaná el az irodai és az otthoni munkát, 18% pedig hibrid munkát szeretne nagyobb arányú irodai munkával.

Ugyanez a kutatás megkérdezett 1.000 vezetőt is hasonló közegből, és 60%-uk úgy gondolja, Z generációs fiatal munkavállalói szeretnének teljes munkaidőben visszatérni az irodába. Itt tehát egy nyilvánvaló félreértés van vezetők és alkalmazottaik között: te vajon tudod, valóban mi a munkavállalóid igénye?

A PwC egy kutatásából az is kiderült, hogy a válaszadó Z generációs fiatalok 45%-a azt állítja, akár 10%-áról is lemondana a fizetésének, ha bárhonnan dolgozhatna. Az elemzők arra jutottak, a fiatalok nagyon nagy arányban azonosítják az otthon töltött időt a mentális jólléttel.

A számok mást mutatnak nagyvárosi közegben, ahol a fiatalok kiemelték, azért preferálják az irodában töltött időt, mert ez nyújt lehetőséget a szakmai kapcsolatépítésre.

Itthon is látszik ez a két markáns tendencia: egyrészt egyre jelentősebb a városból kiköltözők csoportja, ők azok, akik a munkájukat is legalább részben otthonról végeznék, és kiemelten fontos számukra a munkán kívüli elfoglaltságuk, legyen az önkéntes munka vagy hobbi. Másrészt pedig jól definiálható az a csoport is, akinek a karrierépítés áll a fókuszban, ők igénylik a személyes interakciót a kapcsolatépítés és a fejlődés érdekében, ők hajlandók akár teljes munkaidőben irodában dolgozni. Érdekes kérdés, vajon ez a két csoport hogyan dolgozik majd együtt.