Skip to content

A diákmunka segít átvészelni a válságot

diákmunka

Egyre nagyobb a kereslet a diákmunkában dolgozó fiatalok iránt. Felértékelődik a diákmunka, mint alternatív foglalkoztatási forma szerepe recessziós helyzetben: számos vállalkozás kezdi most átszervezni a munkavállalói struktúráját.

A diákmunka kedvező lehetőséget kínál a munkaadók számára: kiváló adózási feltételekkel és a végzettséggel rendelkezőkhöz képest alacsonyabb órabérrel foglalkoztathatók a fiatalok. Akiknek a megtartása hosszú távon a sikeres kilépést is jelentheti majd a recesszióból.

Megfelelő feladatkör diákmunkában

Sokan azzal hárítják el a diákmunkában történő foglalkoztatás ötletét, hogy náluk nincs olyan pozíció, amit végzettség nélküli, még tanuló fiatalok tudnának ellátni. Ez azonban a legtöbb esetben nem igaz, és amikor leülünk beszélgetni, hamar kiderül, hogy milyen módon lehetne optimalizálni a munkavállalói struktúrát.

Ugyanis minden cég életében jelen van számos olyan részfeladat, ami inkább adminisztratív, rutinszerű, gépies és szakértelem nélkül is ellátható. Mégis, az adott területen dolgozó, diplomás, magas „órabérben” dolgozó kollégának adjuk a feladatot, hiszen az ő munkájához kapcsolódik.

Ennek eredménye kétféle lehet: vagy több embert foglalkoztunk, mint ami feltétlen szükséges lenne, vagy már megpróbálunk spórolni a munkaerőn, de ezzel azt érjük el, hogy meglévő alkalmazottainkat túlhajtjuk, több munkát várunk el tőlük, mint ami belefér az idejükbe. Utóbbi esetben vagy a munkavállalók kezdenek majd új lehetőség után nézni, vagy törvényszerűen a munka minősége esik, és az üzlet bánja majd.

Ebben a helyzetben ideális megoldás a diákmunka beemelése a cég életébe. A fiatalok nagyon sok olyan adminisztratív, asszisztensi munkát át tudnak venni a szakemberektől, amelyek időigényesek, de nem követelnek meg szaktudást. A diákmunkában dolgozó fiatalok akár 3-4 ember válláról is le tudnak venni terheket, ideálisabbá válik a munkavégzés elosztása.

Az optimális munkarend kialakítása

Komplexitásában kell vizsgálni egy cég működését ahhoz, hogy meglássuk ennek a rengeteg előnyét. A munkavégzés optimalizálása rendszerszintű gondolkodást igényel, de nem olyan bonyolult, mint elsőre tűnik. Szükség van egy HR szemléletű szakember segítségére, és mindenképp a kollégákkal együttműködve kell kialakítani az új rendszert.

Jellemző probléma ugyanis, amikor a vezetőség dönt a diákmunkában érkező fiatalok feladatáról, a kollégák pedig bizalmatlanul fordulnak a tanulók felé. Nem látják át, hogyan tudják a fiatalok segíteni a munkájukat – ez pedig akár az együttműködés kudarcához is vezethet. Ha azonban közösen, a kollégák bevonásával alakítjuk ki a rendszert, akkor az is könnyen világossá válik, pontosan mennyi időre és kit keresünk a vállalathoz.

Nagyon sok egyetemista szeretne állandó munkát vállalni a tanulmányai mellett. Ilyenkor hetente néhány napot, vagy napi néhány órát tudnak dolgozni. A fix diákmunkás kolléga foglalkoztatásának előnye, hogy megismeri a cég működését, beletanul a feladatba és hatékonyabban tudja végezni azt. Számára ez egy olyan szakmai gyakorlat, aminek segítségével akár megismerheti azt a területet, ahol majd később dolgozni szeretne. Hasznos, releváns szakmai tapasztalatra tehet szert.

Olyan megoldás is elképzelhető, ahol sűrűn váltják egymást a munkát elvégző fiatalok. A feladat jellegétől függ, hogy ez a megoldás működőképes-e vagy sem. Mindenképp érdemes végiggondolni, mielőtt alapból elutasítanánk a koncepciót. Azt tapasztalom, hogy még mindig nagyon sok cégvezető fejében él az elképzelés, hogy csak az az út, hogy alkalmazottakkal dolgozzunk, és minden feladatot ők oldjanak meg. Ez viszont nagyon sokba kerül, és nem is minden esetben a legeredményesebb.

A jövő tehetségei a cégednél

A diákmunkában foglalkoztatás másik nagy előnye a lehetőség, hogy megismerhetsz és a cégedbe becsatornázhatsz olyan fiatal tehetségeket, akik később a vállalkozás kiváló szakemberei lesznek. Miközben arról beszélünk, hogy egyre nehezebbé válik a toborzás, a diákmunka ennek egy gyorsan megtérülő, hatékony módja.

Ha te is szeretnéd megtalálni azokat a fiatalokat, akik hatékonyan segíthetik a vállalkozásod működését és később akár állandó kollégává válhatnak, keress meg >>