Skip to content

A 4 napos munkahét gazdaságélénkítő hatása

4 napos munkahét

A négy napos munkahetet egyre több országban próbálják ki, és mindenhol jók a visszajelzések. Amellett, hogy a munkavállaló nyilvánvalóan örül, ha csak 4 napot kell dolgozni egy héten, lássuk, milyen jótékony hatása van a modellnek a gazdaságra.

A 4 napos munkahét a járvány előtt kapott egyre több említést, aztán a home office és a hibrid munkavégzés, amely a körülményekhez igazodott, elterelte a figyelmet a 3 napos hétvégéről. Most, ahogy a cégek térnek vissza az irodába, ismét egyre több helyen kerül előtérbe a koncepció.

A négy napos munkahét legnagyobb kérdése a ledolgozandó munkaórák száma. Továbbra is 40 óra munkával kalkuláljunk, csak 4 nap alatt elvégezve, vagy 32 órás munkahétről beszéljünk? Mind a két megoldásra van példa, és mindkettő mellett szólnak érvek.

A 40 órás munkahét megtartása mellett az szól, hogy a dolgozók feladata nem lesz kevesebb azáltal, hogy a cég négy napos munkahetet vezet be. Ha nem vesznek fel embereket, akkor a valóságban egy 32 órásnak mondott munkahét is azt jelentené, hogy az adott munkavállalónak ugyanannyit kell dolgoznia a héten, csak épp túlórázna.

Még így is megmarad a modell alapvető előnye: 3 nap teljes pihenőnap jár egy héten.

És ez az a varázsszó, ami a legvonzóbb a modellben. Abból a feltevésből indulnak ki, akik gazdaságélénkítőnek tartják ezt a fajta munkavégzést, hogy a hosszúhétvégéken is sokkal több programot szerveznek az emberek. Ellenvetés lehet persze, hogy ilyenkor a különlegességét is kihasználják, ha mindennapos lenne, nem törekednének annyira arra, hogy kihasználják az emberek.

Mégis, a gyakorlatban tudjuk azt, hogy a hétvége egy napja sokszor eltelik azokkal a teendőkkel, amikre hét közben nincs idő, így már csak egy nap marad a pihenésre. Ha ez meghosszabbodik, az emberekben felébred a vágy a szabadidős programok szervezése iránt, akár messzebbre is elmennek.

A szabadidő eltöltése pedig az esetek jelentős részében fogyasztással jár. Legyen szó utazásról, moziról, belépőről bármilyen programra – a gazdaság élénkítését szolgálja, ha az embereknek több szabadidejük van pénzt költeni.

Mindezzel párhuzamosan a tapasztalatok azt mutatják, hogy a munkahelyi hatékonyság nem csökken, sőt. Az alkalmazottak kevésbé frusztráltak, túlhajszoltak, így lendületesebben, kreatívabban végzik a feladatukat. Ugyanannyi idő alatt több munkát végeznek el, kevesebb a szünet, az üresjárat.

Az alkalmazottak általános jól-léte is sokat javult azokon a helyeken, ahol kipróbálták a 4 napos munkahetet. A 3 szabad nap, amit a családdal, pihenéssel, programokkal tölthetnek az emberek, feltölt és minden szempontból jótékony hatással van az egyénre. Miért nem volt erre korábban szükség? A világ változik, az, hogy felgyorsult, már szinte klisé, de tény. A 8 órás munkanapunk messze nem 8 órás, mert este is az e-mailjeinkre válaszolunk, és otthon, nyugodtan végezzük el azokat a feladatokat, amikben az irodában nem volt lehetőségünk elmélyedni. A rengeteg inger megterhelő, az idegrendszerünk korántsem alkalmazkodott ahhoz a tempóhoz, ahogy az információk, üzenetek, képek elárasztanak minket.

Ezért van szükségünk több pihenésre, mint korábban. Ha pedig megvan erre a lehetőség, jobb állapotba kerülünk, és a munkánkat is hatékonyabban tudjuk végezni – a munkahelyen is akár megnövekedhet a teljesítmény, így a fogyasztás mellett innen közelítve is a gazdaság fellendülését láthatjuk a 4 napos munkahétben.

A motiváltabb, fókuszáltabb munka okozta jobb teljesítmény mellett a vállalat költségei is csökkennek, ha csak 4 napon dolgoznak. Emellett elégedett dolgozók esetén kisebb a fluktuáció – márpedig azt tudjuk, hogy a toborzás költséges dolog.

Természetesen a 4 napos munkahét rengeteg további kérdést vet fel. Mi a helyzet azokkal a cégekkel, akik állandó szolgáltatást nyújtanak – és továbbra is 7 nap „vannak nyitva”? Hogyan küszöbölhető ki, hogy az eddig is túlhajszolt alkalmazottnak ne csak plusz stresszt okozzon, hogy 4 nap alatt el kell végeznie a munkát, ami eddig is alig fért bele ötbe? Ezekre minden cégnek egyedileg kell megtalálnia a megoldást. Az látszik, hogy a 4 napos munkahét koncepcióján érdemes elgondolkodni.