Skip to content

5 előny, ha fiatalokat foglalkoztatsz a vállalatodnál

pályakezdő fiatal munkavállaló Z generáció diákmunka

Sok cég mutat alacsony hajlandóságot a pályakezdők foglalkoztatására: amikor egy pozícióra embert keresnek, 5-10 év szakmai tapasztalatot várnak el. Míg nyilván annak is megvan az előnye, ha a leendő munkavállaló már rendelkezik gyakorlati ismeretekkel, a pályakezdő fiatalok számára is érdemes helyet találni a cégstruktúrában. Összeírtam 5 érvet, miért.

1. Új energiák és friss ötletek

A szakmai tapasztalat azt is jelenti, hogy az illető már tudja, mik az adott feladatkör elvégzésének bevált módjai, általában hogyan szokták csinálni, és ha nem elég agilis és újító szemléletű, akkor ezeket a bevett rutinokat fogja továbbvinni. Ezzel szemben egy pályakezdő még televan új ötletekkel. Gondolj erre olyan lehetőségként, mint amikor egy elkészült munkád megmutatod egy „friss szemnek”: ő olyan dolgokat is észrevesz benne, amiket te már nem látsz, annyira benne vagy az adott kérdésben. Természetesen szükség van mellé egy tapasztalt kollégára, aki meg tudja ítélni egy-egy ötlet mennyire illeszkedhet a cég munkamenetébe, de a nem rutinból hozott friss ötletek egészen új lendületet is adhatnak.

2. Jobban tudnak kommunikálni a fiatal célközönséggel

Ha a vállalkozásod olyan terméket, szolgáltatást kínál, amelynek a fiatal korosztály (is) célcsoportja, egy pályakezdő fiatal lesz az, aki a legjobban meg tudja ítélni, mi szólítja meg ezt a korosztályt. Akár a termékfejlesztésről, akár a marketingről van szó, hasznos tanácsokat tud adni, mi az, ami vonzó előny lehet ennek a célcsoportnak, és mi az a kommunikációs üzenet, amivel meg lehet szólítani őket.

3. Könnyen tanulnak és bizonyítani akarnak

Mivel most kerültek ki az egyetemről, a tanulás még alap hozzáállásuk a dolgokhoz. Ez fontos, hiszen már akár 5-10 év munkatapasztalattal ez a hozzáállás elül, és átveszi a helyét a „tudom én, hogy kell ezt csinálni, hiszen csináltam már” attitűd, ami az új módszerek, ötletek elsajátítását erőteljesen hátráltatja. Ha új szemléletmódot és megközelítést szeretnél beépíteni a vállalkozásodba, ehhez kiváló alap a fiatal kolléga. Ha neki adod ki a feladatot, hogy nézzen utána, hogyan lehetne beépíteni valamit a munkavégzés módjába, nyitottan áll hozzá, nem a meglévő rutinokhoz akarja hozzáigazítani az újat – hiszen az neki még nincs.

4. Jobb erőforrás-elosztást tesznek lehetővé

A pályakezdő munkavállaló még nem akarja mindenáron a saját elképzeléseit érvényesíteni, nem szeretne jelen lenni a döntéshozásnál. A pályakezdők bére alacsonyabb, mint a tapasztalattal rendelkező kollégáké, így az ő munkájukat ki tudod egészíteni diákmunkában foglalkoztatott fiatalokkal. Mindez pedig sok terhet levesz a felsőbb pozícióban lévő kollégákról, akik így jobban fel tudják használni a kreatív energiáikat, olyan stratégiai tervezéshez, amihez viszont pont a tapasztalatukra, ismereteikre van szükség. A különböző korcsoportok tehát kiválóan kiegészítik egymást.

5. Könnyen alkalmazkodnak és képben vannak a legfrissebb technológiákkal

Általánosságban elmondható, hogy minél fiatalabb valaki, annál rugalmasabb, annál könnyebben alkalmazkodik a kész és az új helyzetekhez is. Előbbi alatt azt értem, hogy könnyen beilleszkedik a csapatba, ami hatékonyabbá teheti a munkáját, utóbbi pedig abban nyújt segítséget, hogyha valamilyen új helyzethez kell alkalmazkodni a cégnek, ő lehet az, aki hamar talál megoldásokat és segíthet a csapat többi tagjának is, hogy elfogadják ezeket az új megoldásokat. A technológiai újításokkal is képben van, így olyan módszereket, eszközöket mutathat a csapatnak, ami hatékonyabbá teheti a munkavégzést.

A fentiekkel tehát azt szerettem volna bemutatni, hogy a nyilvánvaló előnyök mellett, amit az jelent, ha egy új kollégának már van munkatapasztalata, abban is meg lehet találni az előnyt, ha valakinek még nincs. A pályakezdő fiatalok olyan új szemléletmódot, ötleteket hozhatnak a csapatba, amik felfrissíthetik, előre lendíthetik a céget, és a megfelelő egyensúly megtalálásával kifejezetten a vállalkozásod javát szolgálhatják.