Skip to content

3 hiba a toborzásban, ami hátráltatja a hatékonyságot

toborzás

A toborzás jóval túlmutat az álláshirdetés megírásán és a jelentkezők interjúztatásán. A hatékony kiválasztási folyamat energiát igényel, amelynek során triviálisnak tűnő, mégis gyakran elmulasztott kérdéseket kell tudnunk megválaszolni. Ha elkerüljük ezeket a hibákat, lehetőségünk lesz olyan munkavállalókat becsatornázni, akik eredményesen látják el a feladatukat, és kisebb valószínűséggel akarnak hamar továbbállni.

1. Nem pontos a munkaköri leírás

Egy jó álláshirdetés megfogalmazása összetett feladat – és nem azért, mert íráskészséget kíván. Előzetes munkát és gondolkodást igényel, aminek a végén pontos választ kell tudnod adni a következő kérdésekre:

  • mely feladatokat kell majd ellátnia az új munkavállalónak?
  • ehhez milyen szakmai tudásra és képzettségi szintre van szüksége?
  • mekkora felelősség terheli majd?
  • milyen készségekre van szükség a szakmain túl a feladat ellátásához? (Csapatmunka, önálló munka, rugalmasság, stressztűrő képesség, monotonitás-tűrés, stb.)

Fontos, hogy azt írjuk össze, amire valóban szükség lesz a munka elvégzéséhez, nem azt, amiről azt gondoljuk, hogy jól hangzik, vagy olyan tudás, ami „minőségibb” jelentkezőket eredményez majd. Ne lőjünk feljebb, mint amire szükség van, mert az a munkavállaló, aki azt érzi, hogy nem használja ki teljes mértékben a képességeit, tovább akar majd állni a képességeihez jobban illeszkedő feladatok felé.

Ez az a terület, ahol a mesterséges intelligencia technológiák segítségünkre lehetnek. Ha pontosan és tényszerűen megválaszoljuk a fenti kérdéseket, az MI olyan álláshirdetést tud összeállítani, amelyben valós igények fogalmazódnak meg.

2. A HR és az adott terület közös munkájának hiánya

A hatékony toborzáshoz arra van szükség, hogy a HR és a cégnek az a területe, ahova új munkavállalót keresünk, összedolgozzon. Gyakran fordul elő, hogy vagy teljesen a HR kezébe adják a toborzási feladatokat, vagy nincs HR, és az üzletág maga intézi az álláshirdetést.

A HR nem ismerhet minden szempontot, aminek a jelentkező meg kell, hogy feleljen, viszont sokkal hatékonyabban tudja toborozni jelölteknek azon körét, akik potenciálisan alkalmasak lehetnek a feladatra. Ha a munka közös, akkor a HR tehet azért, hogy nagy számú releváns jelentkezés érkezzen be, míg az adott részleg tagjai a személyes interjúk során pontosabban tudják majd kiválasztani, akire szükség van.

A HR nem ismerhet minden pozíciót behatóan, az adott részleg vezetői ismerik a gyakorlati munkát, a csapatukat, a valós igényeket. A HR szakemberek az AI technológiák segítségével egyre hatékonyabban tudják kiválogatni azokat a jelölteket, akik a fő elvárások alapján alkalmasak lehetnek a feladatra, őket előszűrhetik – ám a toborzás a leghatékonyabb akkor lesz, ha a végén az is jelen van a munkavállalók kiválasztásánál, akinek dolgozni fognak majd.

3. A gondolkodásmód tesztelésének hiánya

Az, hogy egy munkavállaló sikeres lesz-e egy adott pozícióban, nem csak azon múlik, hogy rendelkezik-e a szükséges készségekkel. Minden cég és pozíció működése más, és elvárásként nehezen leírható, hogy mire van szükség: kreatív ötletekre, praktikus gondolkodásra, gyakorlatias hozzáállásra.

Arra azonban léteznek gyakorlatok, tipikus tesztfeladatok, amivel kiszűrhető, hogy egy adott jelentkező gondolkodásmódja egyezik-e azzal, amire az adott feladat ellátása során szükség lesz. Sok esetben ennek előzetes tesztelését azonban kihagyják: vagy kizárólag a készségek alapján választanak jelöltet, vagy érzésből döntik el, hogy az illető mondjuk „elég talpraesett-e” az adott munkára.

A „mik az erősségeid és gyengeségeid” megközelítés nem működik. Érdemes célzott feladatokkal megvizsgálni, hogyan közelítik meg az egyes jelentkezők azokat a kérdéseket, amelyekkel majd dolguk lesz, hogy meg tudjuk állapítani, megfelelnek-e annak, amit keresünk.

A hatékony toborzás nem HR trükk, óriási jelentősége van a cég működési hatékonyságának biztosításában, a fluktuáció csökkentésében és hosszú távon a fejlődés lehetősége szempontjából is. Ha azt a munkavállalót veszed fel, aki alkalmas a feladatra, akkor jól el is fogja tudni látni azt, ő maga sem lesz diszkomfortos, így eredményesebbé válhat a munka és csökkenhet a fluktuáció.

Címkék: