Skip to content

10 ok, amiért megéri diákmunkában fiatalokat foglalkoztatni a cégednél

diákmunka előnye cégek számára

Gondolkodsz egy ideje abban, hogy néhány feladatra diákmunkában vennél fel fiatalokat, de még bizonytalan vagy? Azon a nyilvánvaló előnyön túl, hogy pénzt takaríthatsz meg, összegyűjtöttem még 10 érvet, amiért érdemes diákmunkában foglalkoztatnod.

Attól függően, hogy milyen területen tevékenykedik a céged, számos különböző pozíció lehet, amit diákmunkában tanulók is elláthatnak nálad. Időszakos munkára, szakképzettséget nem igénylő feladatokra, vagy éppen könnyen megtanulható, adminisztrációs, asszisztensi pozíciókra is kiváló megoldás a diákmunka.

Miért éri ez meg neked?

1. Társadalmi felelősségvállalás

Mielőtt belevágnánk a konkrét előnyökbe, amelyek a diákmunkával járnak, térjünk ki először arra, ami a dolog társadalmi szempontból érdekes oldalát jelenti. Azzal, hogy lehetőséget biztosítasz fiataloknak arra, hogy diákmunkában dolgozzanak nálad, olyan hasznos tapasztalat megszerzésére adsz nekik lehetőséget, amit később beírhatnak az önéletrajzukba, és ez segíti az elhelyezkedésüket.

Te is tudod, milyen nehéz egy önéletrajzzal kitűnni a többi közül. Egy pályakezdő számára hatalmas segítség, ha releváns szakmai tapasztalatot mutathat fel. Ezen kívül segítséget nyújtasz az egész családja számára, hiszen ha a fiatal is hozzájárulhat a család költségeihez, az könnyíti a terheiket.

2. A diákok rugalmas időbeosztással rendelkeznek

Nyáron semmilyen más kötelezettségük nincs, de tanév közben is könnyen tudnak alkalmazkodni, és könnyebben elvállalják az este vagy hétvégén elvégzendő feladatokat. Ha tíz napra van szükséged egy kisegítőre, diákmunkában akkor is találsz megfelelő megoldást, ha olyan feladatról van szó, ami napi 3 órában elvégezhető, azt szinte semmilyen más formában nem tudod elvégeztetni, mint diákmunkában.

3. A diákok jól kommunikálnak

A diákok közvetlenül és jól kommunikálnak, így alkalmasak lehetnek olyan feladatok ellátására, ahol a vásárlóiddal kell kapcsolatot tartani. Ezek lehetnek ügyfélszolgálati feladatok, közösségi médiában az érkező kommentek és üzenetek megválaszolása. Lendületes és közvetlen stílusuk jó fényt vethet a cégedre is.

4. A diákok szorgalmasak

A tanulói léthez tartozik a folyamatos számonkérés, megszokták, hogy folyamatosan teljesíteniük kell, és igazolni a jól elvégzett munkát. Pontosan tudjuk, hogy ezt a munkahelyünkön idővel mindannyian levetkőzzük. És ezt most értsd jól, nem arról van szó, hogy minden munkavállaló ellógja a feladatát. De hozzászokunk ahhoz, hogy nekünk is vannak jogaink, hogy nem kell mindent megcsinálni, amit a főnök mond. A diákokban ez még nem alakult ki. Ez az attitűd nagyon hasznos lehet neked rövid távú feladatok elvégzése során.

5. Később is a cégednél maradhatnak

Te is tudod, hogy a megfelelő munkaerő megtalálása idő- és pénzigényes feladat. Ha cégen belül oldod meg, a HR-esnek, vagy aki ezzel foglalkozik, rengeteg idejét veszi igénybe, mire végigolvassa az önéletrajzokat. Ha fejvadász cégen keresztül keresed a jelöltet, annak is költsége van. Ezek után még jön a betanítási időszak, ami alatt további kollégák munkaidejének jelentős része telik azzal, hogy az újonnan érkező minden kérdésére választ adjanak. És ekkor még mindig kiderülhet, hogy nem egymást kerestétek, és a folyamat kezdődik elölről.

Ha az, akit diákmunkában foglalkoztatsz, megtanulja a cég működését és hosszú távon is marad, egyre feljebb lép a ranglétrán, számodra is kedvező lehetőséget biztosít.

6. Megújulást hozhatnak a csapatba

A friss látásmód mindig jót tesz egy vállalkozás működésének, a fiatalok ráadásul különösen szívesen jönnek elő ötleteikkel, és ismerik a legfrissebb technológiai újdonságokat, amelyek bevezetése hatékonyabbá teheti csapatod működését. Nem azok a képzett szakemberek, akik máshol bevált rutinokat hoznak át, hanem olyan innovatív látásmódot képviselnek, ami talán még senkinek nem jutott az eszébe.

7. Jó monotonitás-tűrő képességgel rendelkeznek

Megszokták, hogy sokszor unalmas előadásokat kell végighallgatniuk, vagy éppen egy egész tankönyvet egyetlen este alatt kell kijegyzetelniük. Így kiválóan alkalmasak olyan adminisztratív feladatok ellátására, amihez nem kell szaktudással rendelkezni: Excel-táblák kezelésére, adatgyűjtésre. Természetesen sokkal költséghatékonyabb az ilyen feladatot diákokkal végeztetni, mint a képzettséggel rendelkező, magasabb órabérben dolgozó munkavállalóiddal – akik így kreatív energiáikat ráadásul másra is használhatják.

8. Jól bánnak a határidőkkel

Megszokták, hogy iskolai feladatukat az utolsó pillanatra hagyják, így gyakorlottak a közeledő határidő sürgetése közben dolgozni. Ilyenkor is higgadtak maradnak, ami jó hatással lehet a csapat egészére.

9. Jó csapatjátékosok

Fiatalok, és egyszerűen koruknál fogva rugalmasak, könnyen alkalmazkodnak. Tudják, hogy tapasztalatlanok, és ezért nem gondolják, hogy az ő megoldásuk feltétlen a legjobb: szívesen meghallgatják a másik véleményét, sőt, kíváncsiak is rá. Ez a mentalitás az egész csapatra kihathat, egyfajta mediátori szerepet is betöltve segíthetik a csapattagok együtt dolgozását.

10. Felelősséget vállalnak az elvégzett feladatért

Ahogy egy vizsgán sem mutogathatnak ujjal a csoporttársukra, hogy az ő jegyzete nem volt elég jó, ezért nem tudtak felkészülni, megtanulták, hogy saját tetteikért elsősorban ők maguk felelősek. Számíthatsz arra, hogy a rájuk bízott feladatot a legjobb tudásuk szerint fogják elvégezni, mert tudják, hogy a kezükből kiadott munkáért elsősorban ők a felelősek.

Hogyan találd meg azokat a fiatalokat, akik nálad elvégzendő feladatokra lennének alkalmasak diákmunkában? Ebben már mi segítünk!